megemlékezés

2019.07.18. 11:30

Az elhurcolt berényi zsidókra emlékeztek

Július első vasárnapján az 1944-ben deportált jászberényi zsidó áldozatokra emlékeztek az izraelita temetőben.

Darázs Melinda

– Emlékezni jöttünk, és emlékeztetni a hetvenöt évvel ezelőtt történtekre, tanulni az ötszázötven elhurcolt, közöttük hetven gyermek tragikus sorsából – mondta Mező István református lelkész.

Radvánszki Péter rabbi összefoglalta a jászberényi zsidóság történetét. A közösség mind a gazdasági, mind a kulturális életben jelentős szerepet vállalt.

– A zsidóság a város szerves része volt, mint az emberi szervezet részei. Egy mentálisan egészséges szervezet nem tépi ki magából a létfontosságú szerveinek egy részét. Ez azonban megtörtént a holokauszt idején. Sok minden elveszett, ami nem csak számokból, hanem élettapasztalatból, tudásból, érzelmekből állt – tette hozzá a rabbi, aki gyászénekkel zárta az emlékezést.

A zsidó temető kerítése nemrégiben megújult. Az önkormányzat saját forrásból és a Mazsök pályázatán elnyert támogatásból felújította a sírkert kerítését és kapuját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában