jegyzet

2018.09.11. 09:39

Az emelkedő árak meg tudják tréfálni az embert

Különösen akkor, ha hosszú idő telik el egy beruházás tervezgetése során végzett kalkuláció és a tényleges kivitelezés között.

Kovács Berta

Nagyon bosszantó tud lenni, ha szépen kiszámítjuk, mennyiből jön ki egy alsóépület felhúzása, egy tetőfelújítás, vagy akár egy lakószoba, konyha teljes felújítása, aztán ha nincs szerencsénk, pár hónap múlva meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kemény ezresekkel többet kell leperkálni a munkáért, mert egy-egy alapanyag, tartozék ára idoközben felszökött.

Egy-egy nagy beruházás, közintézmény felújítása, kibővítése esetén durva milliókra rúghat ez a különbség. Mert az biztos, senki sem arra készült, hogy

két év múlva dől el pályázata sorsa.

Persze nem hiába mondják, hogy érdemes rátartással tervezni, hiszen még ha nem is változnak az árak, egy egyszerűnek ígérkező lakásfelújítás során is fény derülhet nem várt hibákra, melyek miatt mélyebben kell a zsebbe nyúlni.

Kiderülhet például, hogy a tapéta alatt reped a fal, rossz az épület alapja, nem szabványosak a vezetékek, lyukas a tető… Megannyi nem várt fordulat, pluszmunka, pluszutánajárás, pluszkiadások.

El lehet képzelni, mennyivel megdobhatják az ilyen rejtett hibák mondjuk egy óvodaépület vagy polgármesteri hivatal renoválását. Hát még, ha ezt tetézik a felszökő árak vagy az időközben szigorodó jogszabályi előírások! A megyében is számos település járt pórul azzal, hogy az egykor tervezett és a mai árak köszönoviszonyban sincsenek egymással.

Mondom, rátartással kell tervezni, ha nem akarunk koppanni… persze jó kérdés, hogy tudnák ezt megoldani a pályázatból gazdálkodók, anélkül, hogy rájuk sütnék a trükközés bélyegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában