Szolnok

2019.11.10. 20:00

Az eredetivel megegyező lesz a református templom kinézete

A mostoha időjárási körülmények ellenére folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szolnoki református templom felújításán.

Szathmáry István

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szolnoki református istenháza tetőszerkezetén

Forrás: Mészáros János

Amint írtuk, az építkezés hamarosan látványos fordulóponthoz érkezik. A templomtető csúcsán levő tönkrement részt cserélik ki egy új, a régivel megegyező építményre. Jelenleg ennek előkészítéseként a tetőszerkezet felújítását végzik. A munkálatok állásáról Álmosdi Árpád építészt, a felújítás tervezőjét kérdeztük.

– Egy ilyen régi építménynél bármi megtörténhet. Találkoztak-e a tetőszerkezetnél nem várt meglepetéssel?

– Rossz értelemben nem. Többek között megállapíthattuk, hogy ácsmunkáit pontosan az általunk ismert eredeti tervek szerint végezték. Nagyon szép szakmai teljesítményről, tudásról árulkodnak az illesztések, a fenyőgerendák megmunkálása. Elképzelni is nehéz, hogy a tizennégy méter hosszú, egyenként háromszáz kilogramm súlyú gerendákat hogyan építették be daruzás nélkül. Amit lehet, meghagyunk belőle, csupán az idő okozta károk miatt tönkrement részeit vágjuk ki és pótoljuk újabbal.

Folyamatosan dolgoznak a szakemberek a szolnoki református istenháza tetőszerkezetén
Fotó: Mészáros János

– Lehet-e tudni, honnan származik a tetőszerkezet eredeti fája?

– Erről nincs írásos forrásunk, de nagy valószínűséggel a ma Ukrajna és Románia részét képező egykori Partiumból, Máramarosból. Régen onnan úsztatták a fát az Alföldre, amit többek között Szolnokon dolgoztak fel. Visszatérve az esetleges meglepetésre, olyan volt, hogy az eredeti fedés töredékeit megtaláltuk a padláson. Egykor sötét színű természetes palakővel fedték a tetőt, ami ma megfizethetetlen lenne számunkra. Helyette a mostanihoz hasonló, de színében az eredetivel harmonizáló fedést kap az épület.

– A most lebontott világos színű burkolat nem egyidős a templommal?

– Nem! Ki tudja, hányadik újrafedés emléke lehet. A tető az épületek leghamarabb elhasználódó része, a templomot is többször újrafedték az idők során.

– Számos új, világosabb színéről felismerhető kőfaragvány is feltűnt a falak oromzatán.

– A kődíszek is megújulnak a renoválás során. Egri Hunor szobrászművész kiegészítette a még javítható faragványokat, ahol pedig már teljesen hiányoztak, ott a megmaradt minták alapján, az eredetihez hasonló kőből újrafaragta őket. Ilyen új kőelem látható például a főbejárat fölötti oromzaton és a mellékhajók ormán is. A felújítás végén ebből a szempontból is az eredetivel megegyezik majd a templom kinézete.

– Mi lesz a munkálatok következő állomása?

– Az említett torony cseréje. A földön egy acélgyűrű köré kezdik hamarosan építeni az új tornyot. Ennek a gyűrűnek a párját most építik be a tetőszerkezetbe, és amikor az óriásdaru leemeli a levágott korábbi tornyot, majd felemeli az újat, a két gyűrű összeillesztésével rögzítik a helyére az új tornyot, ami reményeink szerint ki fogja szolgálni a következő évszázadot.

Amit lehet, igyekeznek megőrizni az utókornak

Álmosdi Árpád építész azt is elmondta, hogy a régi tornyot a leemelése után megvizsgálják, hogy vannak-e az utókor számára megőrizhető részei. Amennyiben igen, azokat esetleg a templom kertjében helyeznék el a szép épületet alkotó elődök emlékére. Az egykor a csúcsán álló kakas ellenben az új toronnyal együtt újra visszakerül a magasba. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem szélkakas, hanem egyházi jelkép, ám e szimbólum a rendbe hozott szerkezetén újra forogni is fog majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában