MEZŐTÚR

2017.07.10. 12:59

Az önkormányzat is segíti a helyi állatotthont

Reménykedő, előre is hálás kutyatekintetek tapadnak ránk a rácsokon keresztül. Hálásak azért, mert végre „kutyaszámba” veszik őket. Immár nem kell az utcán kóborolniuk, éhesen, szó szerint kivert kutyaként.

Szilvási Zsuzsa

A mentett kutyusok hálásan fogadják a segítséget

Fotó: Mészáros János

A Kóborka Túri Állatvédők Egyesülete megszállott állatbarát aktivistáinak köszönhetően leltek ők otthonra átmenetileg azon a területen, amelyet nemrégiben az önkormányzat jelképes összegért bocsátott a civil szervezet rendelkezésére.

Valóban jelképes összegért, tízezer forintért került át az egyesülethez a menhely területe, amelyet már évek óta használnak a Kóborkások. Folyamatosan fejlesztik, szépítik a mentett kutyusok átmeneti otthonát, az önkormányzat pedig erejéhez mérten segíti őket. Így korábban annak a tűzivíztározónak a kialakításában is közreműködtek, amely a menhely végleges engedélyéhez szükséges volt.

Az utóbbi időben közfoglalkoztatottak és önkéntes munkát végzők is segítik az állatvédők munkáját. Még 2008 őszén kezdték el a máig tartó építkezést. A menhely eredetileg 50–60 kutya befogadására épült, ehhez képest jelenleg közel száz kutyáról gondoskodnak.

Az önkéntesek segítsége mellett komoly támogatást jelent, hogy az önkormányzat is az egyesület mellett áll.

– Komoly társadalmi problémát jelez, hogy nagyon sok a felelőtlen állattartó – emelte ki Herczeg Zsolt polgármester.

– Ezért is fontos, hogy továbbra is támogassuk az állatvédőket. Lehetőség szerint minden segítséget megadunk nekik.

A mentett kutyusok hálásan fogadják a segítséget
Fotós: Mészáros János

A mezőtúri önkormányzat egyébként szinte példa nélküli módon segíti azokat is, akik a menhely melletti sintértelepről választanak maguknak házikedvencet. Átvállalják ugyanis a kutyusok chipjének és féregtelenítésének költségét. Ennek köszönhetően a városban már hosszú ideje nem volt példa rá, hogy kóbor kutyát elaltassanak.

A mezőtúri állatvédőket egy németországi egyesület is évek óta segíti. Tőlük sok támogatást kapnak, több kutyus ivartalanítását, oltását, chipezését ők finanszírozták már, kerültek ki hozzájuk kutyák is. A külföldről érkező segítők mellett pedig természetesen időről időre helyiektől is érkezik kisebb-nagyobb támogatás.

Mindezen túl a Kóborka tagjai minden lehetséges alkalmat megragadnak, hogy pénzt és ételt gyűjtsenek a menhelyi kutyák számára. Így a város nagyobb rendezvényeire is rendszeresen kitelepülnek.

Az állattartók felelőssége a sok kóbor kutya

A Kóborka Túri Állatvédők Egyesülete– csakúgy, mit a legtöbb hasonló egyesület – jobbára az egy százalékokból él, abból gazdálkodik, s bizony a kutyák szállítása, ivartalanítása, etetése igen sok pénzt emészt fel. Fontos ugyanis, hogy előírásokat betartva: oltva, féregtelenítve, ivartalanítás után adják örökbe a kutyusokat, nyomon követve további sorsukat. Sajnos időről időre előfordul ugyanis, hogy hiába ígér az örökbefogadó gondoskodást, törődést, alig néhány hónap elteltével mégis újra az utcán találja magát a befogadott kedvenc.

Szomorú, hogy sok a felelőtlen ember, aki nem gondolja át, hogy a kutya és minden más állat is felelősség. Szegény jószágok bűnhődnek, pedig elsősorban az állattartók felelőssége, ha sok a kóbor kutya. Amint az egyesület tagjai vallják, a lakosság egy részének a szemléletét kellene megváltoztatni, hogy a feleslegessé vált állataikat ne tegyék ki az utcára. Legjobb, ha ezt a szemléletet már gyermekkorban elkezdjük kialakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!