Galériával

2020.03.15. 20:00

Befutott Ceglédre az első magyar emeletes vonat

A vasárnap délelőtti budapesti sajtótájékoztatót követően elindult az első Kiss emeletes motorvonat Ceglédre, ahol mi is vártuk az érkezését. Már hétfőn hajnalban Szolnokra is megérkezik a korszerű szerelvény.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Vélhetően az utasok elégedettségét szolgálja majd a kor követelményeinek megfelelő utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, 600 ülőhelyes utastérrel felszerelt vonat. Három hagyományos és egy mozgássérültek által is használható mosdóval van felszerelve, a multifunkciós terekben pedig 4 kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható, továbbá WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkezik.

Az emeletes motorvonatokhoz a forgóvázat Szolnokon gyártják, az összeszerelés nagy részét és az üzembehelyezést a Dunakeszi Járműjavítóban végzik, a fékrendszert a magyarországi Knorr-Bremse szállítja.

Az első emeletes vonat a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon közlekedik, áprilistól már a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon is közlekednek járművek. Márciust követően áprilisban és májusban is egy-egy, júniusban további hét KISS lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a 11. jármű pedig augusztusban indulhat el. Az első 11 jármű ezen a két elővárosi vonalon vegyesen közlekedik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában