Galériával

2019.12.16. 20:00

Beliz-be szökött, most Karcagra térhetett haza Bróker Marcsi

Hétfőn kora reggel szabadon távozhatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből a Kun-Mediátor-ügy vádlottja, mert a büntetőeljárási törvény szerint megszűnt a letartóztatása. Ideiglenesen „szabad” lett ugyan, ám a mozgását nyomon követő technikai eszközt láthatóan viselte. A közbeszédben Bróker Marcsiként elhíresült karcagi asszonyt bűnügyi felügyelet alá, házi őrizetbe helyezték ugyanis, mégpedig a büntetőügy első fokú ítéletének megszületéséig.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

Bróker Marcsi letartóztatása azért szűnt meg, mert a büntetőeljárási törvény szerint az, akivel szemben tíz évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás, legfeljebb három évig tartható letartóztatásban. Ezután szabadlábra kell helyezni vagy (ha a letartóztatás törvényi feltételei változatlanul fennállnak) el kell rendelni a bűnügyi felügyeletét.

A döntés szerint a vádlott a bíróság által meghatározott ingatlanban köteles tartózkodni, naponta csupán két órára, a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítására és gyógykezelése céljából hagyhatja el. Köteles a mozgását nyomon követő technikai eszközt viselni, és a rendőrök is ellenőrzik majd a kényszerintézkedés végrehajtását.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 2017. június 9-én 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, 2 rendbeli sikkasztás és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a karcagi asszonnyal szemben, aki a vádirat szerint a budapesti székhelyű Kun-Mediátor Kft. önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselőjeként az ügyfeleit tévedésbe ejtve a cég 15 éves működése alatt összesen 12 milliárd forintot meghaladó kárt okozott.

Cége nevében 1999 nyarától 2015 tavaszáig az átlagosnál jóval kedvezőbb haszonnal kínált kecsegtető befektetési lehetőséget, főként a Karcagon és környékén élőknek. Tette mindezt úgy, hogy a Kun-Mediátornak nem volt engedélye ilyen tevékenységre. A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve – a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért – az érintettek egy részének kifizetésére használta fel.

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a vádemelést követően azonnal megkezdte az 1700 oldalas vádirat és a mintegy 60 ezer oldalas nyomozati anyag feldolgozását, és a bírósági eljárás megalapozott és minél időszerűbb lefolytatása érdekében 2017. július 26-án előkészítő ülést tartott. Az ügyészség a vádiratban 234 tanú kihallgatására és további csaknem 500 tanú nyomozás során tett vallomásának felolvasására tett indítványt. Talán, ha a felénél tarthat a büntetőügy, mert a sértetti tanúk többsége – egyéb okokra hivatkozva – nem jelenik meg a tárgyalásokon.

A vádlott az eljárás ezen szakaszáig nem tett vallomást. A váddal kapcsolatban tett észrevételében kifogásolta a nyomozóhatóság munkáját: véleménye szerint nem az igazság kiderítése volt a céljuk, csak hogy minél hamarabb lezárják az ügyet. Elmondta, hogy bízik abban, hogy a bírósági eljárásban kiderül az ártatlansága, mert lehet, hogy hibázott, de bűnt nem akart elkövetni. Csupán végezte a napi tevékenységét, próbált minél több és nyereségesebb tranzakciót végrehajtani, teljesíteni a cég által vállalt kötelezettségeket.

Álláspontja szerint a vád torzított adatokon alapul.

Mint ismeretes, a Kun-Mediátor-botrány 2015 tavaszi kirobbanása után a karcagi cégvezetőnő külföldre szökött, a magyar hatóságok pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az Interpol körözési listáján is szerepelt. Végül a közép-amerikai Belize-ből, egy üdülőparadicsomból 2016 decemberében hozták haza. A letartóztatás 3 éve most december 16-án ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában