Biztonságos távolságban vannak a lezárt területektől a szolnokiak

A koronavírus már az európai országokban is felüti a fejét. A napokban két észak-olaszországi tartomány is vesztegzár alá került. Magyar érintettségről egyenlőre ott sem lehet tudni, ám egy megyebeli általános iskolai csoport jelenleg is kint tartózkodik.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Hétvégén indult útnak egy sítáborozó csoport Észak-Olaszországba a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából. Ötvenen autóbusszal, több mint húszan pedig autóval érkeztek meg a Forni di Sopra nevű síterepre. A gyerekek mindegyike szüleivel vagy rokonaival vesz részt a kiránduláson. A település az osztrák határ közelében, nagyjából négyszáz kilométerre található Milánótól. Az intézmény igazgatója is a táborozókkal tartott, hírportálunk telefonon érte utol. Töreki András elmondta, a korona vírus miatti készültségből és szigorításokból ők az út alatt és eddigi ott tartózkodásuk idején sem érzékeltek semmit.

– Gond nélkül áthaladtunk a határokon, sehol nem kaptunk szigorú ellenőrzést, figyelmeztetést. Vasárnap délután érkeztünk meg a helyszínre. Zavartalanul használhatjuk a pályákat, nincs jele pániknak vagy bármiféle készültségnek. A vírus miatt kialakult helyzetről is csak nemrégen olvastunk – részletezte. Az intézményvezető hozzátette, a tervek szerint csütörtökig síelnek, pénteken pedig elindulnak haza, remélhetőleg nehézségek nélkül.

Mivel a koronavírus észak-olaszországi megjelenéséről szóló hírek hétvégén kaptak nyilvánosságot, így a helyi tankerületek jelenleg még csak várják a központi tájékoztatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától az esetleges teendőkről.

– Amikor hetekkel ezelőtt megjelent és terjedni kezdett a koronavírus Kínában, akkor kaptunk ezzel kapcsolatban tájékoztatást a minisztériumtól, de az csupán a higiéniai szabályokra vonatkozott, például az alaposabb kézmosásra, a takarítás gyakoriságára és módjára – tudtuk meg Szutorisz-Szügyi Csongortól, a Szolnoki Tankerületi Központ vezetőjétől.

– Ám, mivel azóta Európában is megjelent a vírus, melynek már halálos áldozatai is vannak, valószínűleg további tájékoztatás is várható ezzel kapcsolatban – tette hozzá a tankerületvezető.

Már volt rá példa hogy intézkedni kellett

Az egyik megyebeli iskola tanulója szüleivel éppen a járvány kitörése körüli napokban érkezett haza Kínából, ahová az ország legnagyobb ünnepének számító holdújév miatt utaztak. Bár Kína hatalmas és nem a koronavírussal érintett területen jártak, a diák visszaérkezése mégis fejtörést okozott az intézmény vezetőjének.

– Saját magam kezdtem el intézkedni. Először is felhívtam az iskolavédőnőnket, hiszen vele vagyunk napi kapcsolatban. Ő javasolta azt, hogy keressem meg az illetékes egészségügyi hatóságot. Tudomásom szerint ők vették fel a kapcsolatot a tanuló gyermekorvosával, akihez hazautazása után a diákot el is vitték. Kivizsgálta, egészségesnek találta. Ennek ellenére az édesanya – aki nagyon együttműködő volt – kérésünkre a biztonság kedvéért két hétig még otthon tartotta a gyermeket. Minderről persze tájékoztattam az érintett osztályba járó tanulók szüleit is – mesélte az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában