KUNSZENTMÁRTON

2017.10.20. 17:27

Bozsik-mintás kerámia utcanévtáblákkal szépül Kunszentmárton

Impozáns, helyi értékkel bíró utcanévtáblákat szerelnek fel Kunszentmártonban, a városközpontban és a település frekventáltabb helyein.

A Bozsik-mintás kerámia utcanévtáblák mutatósak – mutatja Wenner-Várkonyi Attila

Fotó: Joó Zsuzsa

A táblák kerámiából készülnek, rajtuk pedig a híres Bozsik-minta látható. A kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Bozsik Kálmán nevéhez fűződik, ezt a gyönyörű korszakot idézik meg a helyiek a táblákkal.

– A város utcáit járva, igen sok helyen hiányoznak az utcanévtáblák, mely nem csak a település lakóinak okoz problémát, hanem az idegeneknek, vendégeknek is – mondja Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

– A hiányzó táblákról felmérést végeztünk, majd eldöntöttük, még idén pótoljuk azokat. A város utcáinak elnevezése, azok változtatása önkormányzati feladatkör, ezért a pontos helyesírásánál, a táblák megrendelésénél figyelembe vettük a korábbi testületi döntéseket.

A településvezető hozzáteszi, első ütemben először négyszáz táblát helyez ki az önkormányzat városgondnoksága a legszükségesebb helyeken. A következő években pedig a még hiányzó táblákat is pótolják.

– A városközponti, frekventált területen a Mucsi Ferenc által készített, mázas kerámia anyagú utcanévtáblákat helyezünk el az épületeken. Hétfőn már el is kezdjük a felszerelésüket.

– A munkavégzés megkezdése előtt írásban tájékoztatjuk az érintett lakosokat, hogy a városgondnokság mikor és hol végzi a munkát.

– Az ingatlan tulajdonosának pedig lehetőséget biztosítunk arra, hogy saját maga helyezze fel épületére vagy kerítésére az új utcanévtáblát – magyarázza Wenner-Várkonyi Attila, aki úgy véli, a mutatós kerámiák a házak falain nem csak tetszetősek, de az identitástudatot is lehet erősíteni ezzel, hiszen mégiscsak igazi „kunszenti” ihletettségűek.

A Bozsik-mintás kerámia utcanévtáblák mutatósak – mutatja Wenner-Várkonyi Attila
Fotós: Joó Zsuzsa

– Az új kerámiatáblák – melyeket a közösségi oldalakon mutattak meg a helyieknek – városszerte tetszést arattak, egyetlen probléma velük az, hogy nem lehet ilyen minden lakóház falán.

– A kerámiákhoz „fel kell nőni” lakosainknak – folytatja a városvezető.

– Amúgy pedig, ha egy utca közössége jelzi az önkormányzatnak, hogy ők is kerámiatáblát szeretnének, mi segítünk a legyártatásukban! Ha pedig valaki Bozsik-mintás házszámot kérne, annak sincsen akadálya.

Bozsik Kálmán ismert és népszerű fazekasmester 1895-ben nyitotta meg műhelyét a Kerületiház utcában. Díszedényei bejárták Los Angelest, New Yorkot, Chicagót, Stockholmot, Rómát, Milánót, Amsterdamot, Párizst, Brüsszelt.

A fürdőszoba is Bozsik-mintás

A jelenleg biztonsági őrként dolgozó Mucsi Ferenc sokáig kísérletezett, míg sikerült olyan kerámiát legyártania, amilyet anno Bozsik Kálmán készített.

Nem volt egyszerű dolga: tanítómestere nem akadt, magának kellett rájönnie – tanulmányozva a megtalált Bozsik-edényeket –, hogy milyen alapanyagokból, milyen technikával kell dolgoznia.

Az elmúlt években számos kerámia házszámtáblát készített a lakosoknak, az utcanévtáblák megrendelése egy újabb előrelépés.

Nemrégiben pedig Bozsik-mintás fürdőszobacsempét is készített egy kunszenti lakosnak, ami bizonyítja: egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a helyi hagyományos minták.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!