SZOLNOK

2019.04.18. 06:30

Családi ereklye lett a különös kaktuszból

Huszonhat éve gondozza édesanyja virágát Ilike néni. A kivételes karácsonyi kaktusz hajtásaiból a család nő tagjai is kaptak. Mindenkinél élnek, virágoznak a szétosztott részek. A családi ereklyéről tulajdonosával, Böjti Istvánnéval beszélgettünk.

Szabó Lilla Laura

Böjti Istvánné már huszonhat éve gondozza a család nagy becsben tartott kaktuszát

– Édesanyám volt nagy művésze a virágoknak. Engem fiatalon kevésbé érdekeltek a növények, bár ő gyakran hozta nagy örömmel megmutatni, ha egy-egy szívének kedves darab virágba borult. Nyugtáztam, megdicsértem, de ennyi – kezdi a visszaemlékezést Ilike néni.

Mosolyogva meséli, hogy a mama szinte egyiket sem hagyta elpusztulni, kidobni. Még olyan is előfordult, hogy kivette a szemetesbe hajított, már hervadó vágott virágokat, majd langyos vízbe áztatta őket.

A csoda pedig az volt, hogy újra erőre kaptak, és visszakerülhettek a vázába. A nagyi minden növényt szeretett, de egyet különösen.

– Már nem tudom felidézni, hogyan került hozzá a karácsonyi kaktusz, de nagyjából a távozása előtt öt évvel kaphatta. Az egyik kedvence volt. Ahogy visszaemlékszem, mindig meseszép virágokat hozott – folytatja a hölgy.

Édesanyja halála után rá hárult a növény gondozásának feladata, melyet immáron huszonhat éve teljesít sikeresen. Az pedig minden évben gazdag virágzattal hálálja meg az ápolást. Bizony, nem rövid időről van szó. S hogy mi a kaktusz hosszú életének titka?

Böjti Istvánné már huszonhat éve gondozza a család nagy becsben tartott kaktuszát

 

– Tápoldatot nem adok neki. A rizsmosó és krumplimosó leveket viszont rá szoktam önteni. Az ember nem is gondolná, mennyi hasznos anyagot tartalmaznak, amelyekre a növényeknek szüksége lehet.

– Ezeket a praktikákat édesanyámtól tanultam. És persze mindig megdicsérem. A virágok nagyon szeretik, ha beszélnek hozzájuk!

Ilike néni azt is megosztja velünk, hogy eddig mindösszesen egyszer ültette át a kaktuszt. A lépcsőházban tartja, egy olyan helyen, ahol nem éri huzat, nem mozgatják, viszont elég napfényt kap.

Az állandóságot ugyanis igazán kedveli. Ennek bizonyítékául pedig időről időre friss hajtásokat hoz, melyeket gondozója rendszerint továbbad.

– A családban az összes lány kapott már belőle. Bizony, még az unokák is! Mindenkinél szépen élnek, virágoznak a tövek. Igazán nagy büszkeség ez, a mama biztosan boldog lenne, ha látná, hogy milyen jól érzik magukat a növényei – nyugtázza beszélgetőtársunk.

A családi csodakaktusz egyébként sokáig virágzik. Ciklámen pompájában, az átlagos néhány héttel ellentétben akár két hónapig is csodálható. Ilike néni és férje már családtagként kezelik, igaz, a rendkívüli cserepes rá is szolgált erre a címre.

Hogy mi lehet a valódi titka a hosszú életű húsos levelűnek, azt talán csak maga a növény tudhatja. Annyi azonban biztos, hogy a szeretet generációkat összefonó erejének egy különleges megnyilvánulása.

Többnyire ciklámen színűek

A karácsonyi kaktusz virágai általában ciklámen színűek. Ez a változat számít klasszikusnak. A növény népszerűsége miatt azonban számos egyéb fajtát is életre hívtak. Ma már létezik fehér, halvány rózsaszín, de akár mély bordó is.

A legújabb trend pedig a húsvéti kaktusz. A karácsonyi változat továbbnemesített különlegessége narancssárga virágokat hoz, melyekkel a tavaszi ünnepi időszakban örvendezteti meg környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában