MEZŐTÚR

2019.06.19. 11:30

Csempekészítő mesterektől is tanulhatunk a múzeumi éjszakán

A kályhacsempe-készítés fortélyait leshetik el az érdeklődők a Túri Fazekas Múzeumban, a Múzeumok Éjszakáján. Két mester, Bana Gyula és Szabó Mihály kályhások vezetik a foglalkozást. A legismertebb technikák kipróbálására nyílik lehetőség.

Szabó Lilla Laura

Szabó Mihály saját technikáiról is mesél majd.

Forrás: Beküldött fotó

– A kezdeményezés indulása óta mi is minden évben csatlakozunk. A programok kialakításakor arra törekszünk, hogy bármelyik korosztály számára érdekes, tartalmas kikapcsolódást kínáljunk. Kiválasztunk egy foglalkozást, amely szorosabban kapcsolódik a helytörténethez, idén ez a csempézés lett.

– Különlegessége, hogy ma már igen kevés kályhás dolgozik az országban, nagyszerű dolog, hogy a mesterek eljönnek hozzánk. Az elkészült műveket egyébként égetés és mázazás után hazavihetik majd az érdeklődők, bár ez hosszabb időt vesz igénybe – tájékoztatott Pusztai Zsolt muzeológus.

Szabó Mihály saját technikáiról is mesél majd.
Fotó: Beküldött fotó

Éjféltől tárlatvezetést tartanak a múzeum kiállításaiban és raktárában. Az udvaron pedig koncertekkel várják az érdeklődőket. A fellépő fiatalemberek mezőtúri származásúak, a hip-hop és nu jazz világába kalauzolják a közön­séget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában