életmentő készülék

2020.02.22. 15:30

Defibrillátort kapott a kisúji Kumánia Gyógyfürdő

Életmentő készüléket kapott a minap a Kumánia Gyógyfürdő Kft.  – Már 2010 óta, évente kétszer jótékonysági férfi és női amatőr és profi labdarúgótornákat szervezünk, hogy azok bevételéből félautomata defibrillátort vásárolhassunk helyi intézményeknek – tudtuk meg az ötletgazdák egyikétől, Monoki Sándor mentőápolótól.

Daróczi Erzsébet

Monoki Sándor mentőápoló (balról a második) az újraélesztés folyamatát is bemutatta

Fotó: Fotó: Daróczi Erzsébet

Annak idején Berta László mentőssel és egyik segítőjükkel, Rapi Istvánnal kezdte el a gyűjtést az első készülékre. – Mindhárman amatőr focisták vagyunk, mentősként tudjuk, mennyire fontos egy eszméletlen betegnél azonnal elkezdeni az újraélesztést – mondta Monoki Sándor.

– Innen jött a defibrillátor vásárlásának az ötlete, hiszen az iskolákban és a városban sok olyan rendezvény van, ahol bármikor leállhat valakinek a szíve, s ilyenkor pár percen múlik az élete. Így a jótékony tornák bevételéből vettünk készüléket a Móricz Zsigmond Gimnázium, a Nagykun Baptista Oktatási Központ Illéssy Sándor Szakgimnáziuma és a Kossuth Lajos Általános Iskolai Tagintézmény és a Kisújszállási Sportegyesület részére. Az ötödik készülék beszerzésében is Balogh Norbert szolnoki mentőtiszt kollégánk segített, így adhattuk át a Kumánia Gyógyfürdő Kft. vezetőinek a defibrillátort – sorolja Monoki Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy az eddig átadott készülékeket élesben még sosem kellett használni.

Monoki Sándor mentőápoló (balról a második) az újraélesztés folyamatát is bemutatta
Fotó: Fotó: Daróczi Erzsébet

Ugyanakkor a mentősök minden intézményben megtanították a defibrillátor használatát a pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak is. Ahogyan azt is, hogyan kell szabályosan szívmasszást alkalmazni.

– A nyári, július 4–5-én rendezendő jótékony tornán is több tucat csapat vesz részt, s itt a hatodik készülékre gyűjtünk. Azt a Kádas György Speciális Iskola kapja majd – sorolta terveiket a mentőápoló, aki Szász Jánossal, a Kisújszállási Mentőállomás vezetőjével a napokban már tartott egy oktatást a Kumánia dolgozóinak a félautomata újraélesztő készülék használatáról.

– A készüléket a gyógyászaton, a kádas kezelőben helyeztük el, az úszómesterek és a gyógyászaton dolgozók is részt vettek a mentősök által tartott képzésen – mondta Feke Orsolya, a gyógyászati részleg vezetője, aki ottjártunkkor maga is egy ambubabán gyakorolta a szabályos újraélesztést.

– Örülünk a készüléknek, de persze bízom benne, hogy soha nem kell élesben használni – fogalmazott Zámbori Péter ügyvezető igazgató. – Magam is részt vettem újraélesztési oktatáson, mert úgy gondolom, a mindennapi életben is hasznos, ha tudom az alapokat – árulta el a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában