PÁLYAVÁLASZTÁS

2017.10.19. 11:25

Diákok avatták be a fiatalabbakat a szakmák rejtelmeibe – így talán könnyebb a suliválasztás (VIDEÓ)

„Szakmák világa” című pályaválasztási kiállításra várták a fiatalokat szerdán a Széchenyi István Gimnázium sportcsarnokába, ahol többek közt diákok és képzési intézmények is gondolatokat cserélhettek.

– Nekünk, felnőtteknek, a családoknak, az iskoláknak, valamint a társadalomnak a kötelessége, hogy kinyíljon a fiatalok előtt a pályaválasztás világa.

– Ennek jeles alkalma minden esztendőben a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának irányításával megszervezett pályaválasztási kiállítás – nyitotta meg gondolataival a szakmai eseményt dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, aki szerint számos tényező befolyásolja a munka világába igyekvő generáció elképzeléseit.

– Nem könnyű összeegyeztetni az álmokat, a munkaerőpiac igényeit, a családi tradíciókat, a saját akaratot és a képességeket. Mi ennek a harmóniának a megteremtésében tudjuk segíteni a fiatalokat – taglalta.

Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztályának vezetője szerint a pályaválasztás során a lehetőség, az együttműködés és az akarat kéz a kézben járó fogalmak.

– Akkor beszélhetünk jó pályaválasztásról, ha a minisztérium szakemberei és kollégái együttműködnek az iskolákkal, a vállalatokkal és a munkaadókkal – emelte ki, majd hozzátette, a kiállítás kiváló alkalom arra, hogy a szakma jó megválasztásának érdekében valamennyi érintett kapcsolatba kerülhessen egymással.

A válaszút előtt álló fiatalok rengeteg oktatási intézmény bemutatójából válogathattak, mi több, el is sajátíthattak egy-egy apróbb szakmai fogást.

Lakatos Erik a kunhegyesi Nagy László Szakgimnázium és Szakközépiskola képviseletében érkezett a programokra.

– Az épület- és szerkezetlakatos szakmát képviseljük standunknál – mosolygott társára, s azt is elárulta, a pulthoz térő fiatalok változatos tárgyak készítését is megismerhetik, így tekintve be a szakterület alapfogásaiba.

„Különféle formák hajlításával ismertetjük meg a jelenlévőket, még szív- és betűformát is készíthetnek a hozzánk látogatók”

– részletezte a program ideje alatt.

– Az Illéssy Sándor Szakgimnáziumban tanulunk, ahol kétéves szakképzésben veszünk részt – csatlakozott Balla Richárd, aki Kisújszállásról utazott el a pályaválasztási rendezvényre.

– Tanulmányaink végeztével gépi forgácsolók leszünk – avatott be társával a tanuló. Mint mondták, ők is bemutatótárgyakkal keltenék fel a fémmegmunkálás iránt kedvet érző, „leendő munkatársakat”.

– Ezek itt mind egy vastömbből megmunkált eszközök – mutatott a kiállítópult tárgyaira a fiatalember.

[embed]]

A videót készítette: Mészáros János

– A jelenlévő műszereket elsősorban a járműiparban hasznosítják, közülük is elsősorban a győri Audi és az Opel-gyár – tette hozzá.

– Engem a gépészet és az autószerelés érdekel a legjobban, de emellett a technológiai újítások is nagyon vonzanak – vette át a szót a jászkiséri általános iskola 8. b osztályos diákja, Pinczi Ákos, aki barátaival látogatott el a rendezvényre.

Nem csak szakmáztak, volt látványos bemutató is a rendezvényen

Kovács Sándor, a karcagi Varró István Szakgimnázium és Szakközépiskola oktatója csapatával a festő-mázoló és tapétázó szakmát ismertette meg az érdeklődő fiatalokkal, a mezőtúri Kota Vivien pedig a vendéglátóipari ágazat részleteiről informálta a szakmai esemény kíváncsi látogatóit.

A pályaválasztási kiállítást egyébként táncműsorok és önvédelmi bemutató is színesítette.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!