Elismerés

2019.10.25. 11:30

Díjat kapott a túrkevei idősek otthonának vezetője

Szabó Attila, a Túrkevei Idősek Otthonának vezetője több mint húsz éve van már a pályán, hivatását szívvel-lélekkel végzi.

Szabó Lilla Laura

Szabó Attila a díjjal és Novák Kata­lin államtitkár

Forrás: Beküldött fotó

Ezért is érezte megtisztelőnek a közelmúltban kapott Idősekért díjat, melyet a Pesti Vigadóban adott át neki dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Szabó Attila a díjjal és Novák Kata­lin államtitkár
Fotó: Beküldött fotó

– Nagyon szeretem a szakmámat, még mindig találok benne kihívásokat. Azt hiszem, az emberek iránti felelősség és szeretet visznek előre időről időre – kezdte Szabó Attila. Feladat pedig van bőven, hiszen a szakmai fejlődés mellett a lakók életkörülményei, ellátásának javításán szintén folyamatosan dolgoznak.

Pontosan ez az állandó változás jelenti a nehézséget is, ám ő igyekszik minden szinten tisztában lenni a feladatokkal.

– Úgy hiszem, akkor hozhatunk jó döntéseket, ha a lehető legtöbb tudás és tapasztalat a rendelkezésünkre áll. Éppen ezért gyakran vannak megbeszéléseink a kollégákkal. A többféle vélemény megvalósításában hiszek – mondta. Ahogyan fogalmaz, az intézmény az ott élők otthona – a legfontosabb feladatuk, hogy ennek megfelelően komfortossá, élhetővé tegyék.

– Azért dolgozunk, hogy bearanyozzuk az időseink életének alkonyát. Tudom, ezek nagy szavak, de igyekszünk azonosulni ezekkel a gondolatokkal. Sokan hosszú, küzdelmes életúttal a hátuk mögött érkeznek. Volt olyan bácsink, aki elképzelhetetlen borzalmakat élt át ‘56-ban. Ha csak mesélni kezdett róla, elsírta magát. A legtöbb, amit megtehetünk, hogy türelemmel, elfogadással fordulunk feléjük. Az ápoláson, ellátáson túl emberileg kell igazán helytállnunk – részletezte.

A közösségi élet egyébként igen jó hangulatú arrafelé. Gyakran vesznek részt versenyeken. Egyesek sportolnak, mások szavalnak vagy énekelnek. Jó néhány érem és oklevél díszíti már az intézmény falát. Számos program, foglalkozás és rendezvény szolgálja a hasznos és aktív időtöltést.

– Szívmelengető, amikor barátságok születnek, és például a szobatársak segítenek egymásnak a napi rutinban. Sokat beszélgetnek, nevetnek, szívesen vesznek részt a társasági eseményeken, ami roppant fontos dolog – fejtette ki Szabó Attila.

A közelmúltban kapott díj tehát egy erős visszaigazolás volt számára. Korábban is elismerték már néhányszor megyei díjakkal, ám az Idősekért díj különösen mélyen megérintette.

– Nagyon felemelő érzés volt megkapni. Büszkeséggel tölt el, hogy kiemeltek a szakmából. Hálás vagyok a családomnak, a barátaimnak és a kollégáimnak is. A sikerek eléréséhez mindegyikük jelenlétére, munkájára szükség van – részletezte.

Ám az ünneplés után ismét a feladatoké a főszerep. Éppen egy új gondozóépület kialakításán fáradoznak, amely további férőhelyeket biztosít majd az intézményben.

Szabadidejében szívesen kerékpározik a természetben

Ha csak teheti, szívesen pattan két kerékre Szabó Attila. Elmondása szerint a kerékpározás igazán ki tudja kapcsolni. Leginkább a családjával vagy a barátaival vágnak neki kisebb túráknak. A természetben töltött közös idő kitisztítja a gondolatait és új erőkkel tölti fel, hogy nekivágjon a mindennapi kihívásoknak.

Egyébként a vezető nagymamájával is szívesen beszélget, a százesztendős hölgy a túrkevei otthon gyakori látogatója, ám nem lakik ott. Jó egészségnek örvend, jó kedvet, vidámságot visz a lakók és dolgozók életébe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában