ELISMERÉS

2018.05.23. 06:58

Díjat nyert a parlagi sasokat védő program, aminek a berényi Sasközpont is része

Natura 2000 díjat nyert a parlagi sasokat védő magyarországi program. Annak részeként nyitották meg 2015-ben Jászberény határában megvalósított Sasközpontot.

Banka Csaba

Januárban bocsátottak útjára két felgyógyult parlagi sast

Fotó: Banka Csaba

A Magyar Madártani Egyesület (MME) által működtetett létesítmény azóta több ezer látogatót fogadott. S ami legalább ugyanilyen lényeges, hogy több fokozottan védett sérült ragadozó sikeres gyógyítását, természetbe történő visszaengedését hajtotta végre ezen időszak alatt.

Az uniós elismerés nyerteseit Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős uniós biztos hirdette ki a múlt héten.

Dr. Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője, a parlagi sasokat érintő mérgezéseket megszüntetni szándékozó partnerség egyik kidolgozója, illetve vezetője jelen volt az eredményhirdetéskor Belgiumban.

A szakember honlapunk érdeklődésére elmondta, hogy a természetvédelmi kategóriában elnyert díj komoly, nemzetközi szintű elismerését jelenti a munkájuknak.

Az Európai Unió parlagisas-állományának kétharmada Magyarországon található.

A program sikeres megvalósításának is köszönhetően a ragadozók egyedszáma néhány év alatt negyedével emelkedett.

Ráadásul bebizonyították – ez is egyik fontos érvként jelent meg az elismerés odaítélésekor –, hogy a program nemcsak nálunk működik, hanem kiterjeszthető. Immár öt országra bővítették ki a partnerséget. Magyar és külföldi szakemberek közösen dolgoznak tovább a faj védelme érdekében.

Juhász Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Sasközpont vezetője szerint 2015 óta tizenhárom sérült, mérgezett parlagi sas érkezett központjukba.

Örvendetes eredmény, hogy közülük nyolc felgyógyult, megerősödött, és sikeresen vissza is engedhették természetes élőhelyükre a ragadozó madarakat.

A központ egyik legfontosabb célja a madármentés mellett éppen az, hogy közelebb hozza, bemutassa a lakosság számára is a fajvédelem fontosságát.

Az egyik megmentett parlagi sas, mely azóta már meggyógyult és szabadon engedték
Fotós: Banka Csaba

Mindezek mellett pedig párbeszédet teremtettek a természetvédelmi szakemberek, a területen mezőgazdasági termeléssel, valamint a vadgazdálkodással foglalkozók

között.

Az elvégzett munka eredményességet beszédesen mutatják bizonyos adatok.

Egyebek között éppen az, hogy nemcsak a parlagi sasokat, hanem általában a ragadozó madarakat érintő mérgezéses esetek száma is visszaszorult.

Kurszán és Helmut is útra kelt

Legutóbb éppen az idei esztendő elején, januárban bocsátottak útjára két felgyógyult parlagi sast a Jászberény határában található központból. A hevesi madárvédők által megtalált sérült állatoknak egyedi neveket is adtak.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy egyiküket Kurszánnak, míg az Ausztriából érkezett egyedet pedig Helmutnak nevezték el.

A madarakat egyébként egy emlékezetes időpontban, a már tizenötödik alkalommal megrendezett hazai sasszinkron hétvégéjén bocsátották útjukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában