KUNGYALU

2017.07.28. 12:50

Eddig csak egy ásott kútjuk volt a temetőben, most vezetékes vizet kapnak

Ásott kút helyett végre vezetékes vizet, valamint árnyékolót szeretnének a temetőjükbe a kungyaluiak. Kérésüket teljesítik.

Joó Zsuzsa

Fiatalabbaknak még könnyen megy a vízhúzás az ásott kútból, az idősebbeknek már nehezebben

Fotó: Tóth Béla

A kistelepülés lakóinak nagy kérése volt a temető fejlesztése. A helyiek elsősorban vezetékes vizet szeretnének, most ugyanis csak egy ásott kútjuk van.

– Nem egyszerű az idősebb lakosainknak felhúzni a sokkilós, vízzel teli vödröt a kút mélyéről. Már pedig jelenleg nincsen más lehetőségük. A kút mellett kisebb-nagyobb vízhordó edények vannak, abba öntik át a látogatók a vizet és viszik a sírokhoz.

– Ki kisebb locsolóval, ki nagyobbal baktat a sírok közé – meséli az egyik helybeli lakos, Kósa József, hozzátéve, a kutat néhányan balesetveszélyesnek is ítélték. Egy szolnoki hölgy aztán – akinek hozzátartozói vannak itt eltemetve – azzal a kéréssel fordult a kunszentmártoni önkormányzathoz, valahogy oldja meg végre a vezetékes víz bevezetését a temetőbe.

– A kérést jogosnak éreztük – válaszolja Wenner-Várkonyi Attila –, így felvettük a kapcsolatot a szolgáltató Bácsvíz Zrt.-vel, amely vállalta a vezeték kiépítését. A temetőn belüli vízakna kialakítása viszont már a mi dolgunk – tette hozzá a kunszentmártoni polgármester. Ismeretes, Kungyalunak és Kunszentmártonnak közös önkormányzata van.

A vezeték kiépítése már el is kezdődött, sőt, a vízaknát is kiásták, kirakták, jelenleg elkerítve várja a folytatást. Az önkormányzat még a nyárra ígérte a munka befejeztét, persze, sok minden az engedélyeztetésen múlik. Másik kérése a lakosoknak az volt, hogy a ravatalozóhoz építsenek egy féltetőt, ami esős időben és tűző napsütésnél is védelmet nyújthat a látogatóknak.

Korábban több fát is kivágtak a temetőben, ami addig árnyékot adott a búcsúztató családtagoknak, rokonoknak. A dolog érdekessége, hogy éppen maguk a lakosok egy része kérte egy közmeghallgatáson, hogy a fákat távolítsák el.

Fiatalabbaknak még könnyen megy a vízhúzás az ásott kútból, az idősebbeknek már nehezebben
Fotós: Tóth Béla

– A féltető építése szintén elkezdődött, jelenleg a betonozásnál tartunk – számolt be Wenner-Várkonyi Attila a munkálatokról.

A polgármester hozzáfűzte, mostanában igen sok lakossági problémával, kéréssel keresték fel őt, legtöbbször a közterületi fogadóórán, azaz a piacon.

Szerinte (és a lakosok szerint is) itt sokkal közvetlenebbül lehet beszélgetni, mint hivatali környezetben. Legtöbbször útgondokkal, rossz állapotú csatornákkal, kilógó-zavaró növényzettel kapcsolatosan érkeznek észrevételek, melyek egy részét igyekeznek is orvosolni.

– Az egyik legfontosabb javaslat a városközponti játszótér körbekerítése volt. A szülők úgy vélték, komoly bale­setveszélyt rejt, ha nincsen kerítés a park körül, hiszen a gyerekek így bármikor, pillanatokon belül az autók elé szaladhatnak. Mivel nekem is van kisgyermekem, megértettem a gondjukat, igazat adtam nekik.

– Nemrégiben a városgondnokság munkatársainak segítségével elkészült a játszótér körbekerítése – újságolta a polgármester.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!