Galériával

2020.03.17. 14:00

Dr. Bodó Péter egy egész házat töltött meg ereklyékkel Túrkevén

Pompás tálalószekrény, vajlingok, fazekak és egy több mint százéves Biblia is akad dr. Bodó Péter állatorvos különleges gyűjteményében. Ráadásul a régi élet tárgyainak egy takaros kis parasztház ad otthont, így mindennek méltó helye van.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Mészáros János

– Nagyjából nyolc éve indult el a gyűjtögetés. A nagyszüleim halála után nem volt szívem megválni a holmijaiktól. Később, a családból további tárgyakat örököltem, szépen megszaporodott ezeknek a kincseknek a száma – kezdte Péter. Hamarosan sikerült szert tennie egy kis ingatlanra is, így az egyre gyarapodó tárgyakat végre megfelelően elhelyezhette.

– Nádtetővel fedtük be, az oldalát fehérre meszeltük, még a régi házszám is megvan! – részletezte. Odabent az egyik helyiségben takaros étkezőasztal állt székekkel. Az egyik sarokban pásztorsuba takarja a szépen faragott ágyat. Kemence, varrógép és még kati is van itt! – mutatott az ablak alatti alkalmatosságra. Elmondta, hogy számára akkor nyert valódi értelmet az „Áll, mint katiban a gyerek” mondás, amikor hozzájutott eme tárgyhoz.

– A népi okosság nem egy hölgy nevét rejti, hanem egy tárgyét. Leginkább a mai járókák elődjeként ismeretes. Beleállították a gyermeket, és onnantól a szülők nyugodtan végezhették dolgukat, a kicsi biztonságban volt – részletezte Péter. Az asztalon megannyi régi könyv és irat hevert.

– Ez a biblia például az 1800-as évekből származik. Akkoriban nem igazán voltak könyvei a családnak. De egy biblia biztosan lapult minden háztartásban. Önmagában is különleges ez a darab, de számomra a beleírott feljegyzések teszik jelentőssé – mondta, miközben fellapozta az első, megsárgult oldalakat. Hozzátette, hogy a gyermekszületést, vagy valamelyik családtag halálát és a házasságkötéseket is beleírták. Így legalább ennyi emlék megmaradt a família életéből. Továbbhaladva, egy újabb különleges darabon ámulhat az ember. Egy XIX. század elejéből származó, fából készült tálaló.

– Szinte minden tárgyhoz van egy kedves emlékem, történetem. Az évek alatt számos darabot kaptam helyiektől is, mindegyikről el tudom mondani, kitől érkezett – tette hozzá. Elmondta, hogy szívesen körbevezet bárkit, számára ez hobbi. A tárgyak változatos korokból származnak, de mint mondta, nem múzeumi céllal rendezte be a házat. Mindössze a múltnak szeretne ilyen formán emléket állítani, és bepillantást engedni az egykori mindennapokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában