Galériával

2020.02.23. 14:00

Egy jégbe zárt világot elevenít fel a füredi múzeum kiállítása

Az egyik legnépszerűbb őskori témakör az úgynevezett jégkorszak. Nemcsak a nagy sikereket elérő animációs rajzfilm miatt, hanem úgy általában véve is. Gyermekek és felnőttek kedvenc földtörténeti korszakába kalauzolja el a látogatókat a legutóbbi időszaki kiállítás Tiszafüreden.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Jégkorszaki kalandozások a Tisza-partján címmel nyílt meg a Kiss Pál Múzeum új időszaki tárlata. Február 21-én, délután Dr. Mester Edit régész, a múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd Ujvári Imre polgármester szólt. Méltatta a kiállítás létrejöttén dolgozó szakemberek értékmentő munkáját.

– Ezek a leletek évtizedeken keresztül méltatlan körülmények között porosodtak a múzeum egyik félreeső raktárában, a közvélemény szinte meg is feledkezett róluk – hangsúlyozta a településvezető. – Csak akkor figyelt fel a város az értékes leletekre, mikor az új piaccsarnok és orvosi rendelő építésekor kipakolták az útban lévő, elbontásra ítélt régi raktárat – folytatta.

A Magyar Természettudományi Múzeum főmunkatársa, Dr. Gasparik Mihály tartott tárlatvezetést a jelenlévőknek. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország hihetetlenül gazdag jégkorszaki leletanyaggal rendelkezik. Az interaktív kiállítás megnyitója után pedig állófogadással várták az érdeklődőket.

Napközben általános iskolás csoportok látogatták a tárlatot egy-egy történelem óra keretében. A múzeum különféle feladatokkal és foglalkozásokkal várta a gyerekeket, akik azt is kipróbálhatták milyen a kőbaltakészítés vagy a kőpattintás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában