JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2019.01.27. 15:28

Egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

Egy, a napokban megjelent tanulmány szerint országos szinten rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Hasonló a helyzet térségünkben is, ahol annak jártunk utána, miért maradoznak el tányérunkról a lédús csemegék.

Hartai Gergely

Pásztor László szerint a magas árak miatt csökkent a kereslet a zöldségek és gyümölcsök iránt.

Fotó: Csabai István

– Keresnék az emberek a zöldséget és a gyümölcsöt, de nagyon magasak az árak! A karfiol például 880 forint, a zöldséget pedig 1500 forintért kínálják... – ecsetelte a szolnoki piacon árusító Pásztor László. A vállalkozó, mint mondja, évtizedek óta kereskedik a standokon, így jócskán van rálátása a zöldség- és gyümölcsfogyasztás alakulására.

– Azt tapasztalom, hogy a gyümölcsöknél a narancs, a banán, az alma és a mandarin már elfogadható áron talál gazdára. A magas árakban egyébként az elmúlt hónapok kedvezőtlen időjárása is szerepet játszik – folytatta László. Majd hozzátette, hagymából és burgonyából szinte alig lehet már magyar terméket kapni a kereskedőknél.

– Törzsvásárlók szerencsére akadnak, hiszen harminc év alatt bőven van visszajáró vendég. De az évek során jól érzékelhető, hogy visszaesett a zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet. Legkorábban pedig akkor várható némi javulás, ha bejön a retek és a saláta. Ez azonban csak márciusban lesz – jósolta.

Pásztor László szerint a magas árak miatt csökkent a kereslet a zöldségek és gyümölcsök iránt.
Fotó: Csabai István

A közelben árusító Tóth Ágnes is úgy véli, kevesebb zöldséget fogyasztunk.

– Valóban igaz, mi is úgy érzékeljük, hogy mind a hazai, mind a déligyümölcsök fogyasztása lecsökkent – mutatott rá.

Ágnes szerint a készételek fogyasztása, a vendéglátóegységekben történő étkezés, és a multik adta kényelmesebb bevásárlási lehetőségek is hozzájárulhatnak a környékbeli fogyasztás csökkenéséhez.

– Úgy látom, hogy nagyobb mennyiségben csak hétvégén vásárolnak főzni való zöldségféléket a vásárlók. A gyümölcsök azért jobban fogynak hét közben is, de sajnos nem úgy, mint kellene. Almából például van 8–10 fajta is kinn, a standokon, s mindegyiknek egységesen 148 forint kilója. Van is rájuk kereslet, viszont ezekből sem vesznek akkora mennyiséget, mint korábban – részletezte.

Bár a zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet szezonális, de a szolnoki piacon mindig bőséges a választék belőlük. Gondáné Babos Ágnes csütörtökön is számos finomságot pakolt a standokra.
Fotó: Csabai István

Azt is megtudtuk, a térségi zöldség- és gyümölcsfogyasztást nagyban befolyásolja, hogy a legtöbben csupán néhány napra vásárolnak. Ráadásul megyénkben is eltűnni látszik az a sokáig élő „hagyomány”, miszerint nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt teszünk el télire.

Térségünkben azért több próbálkozást is találunk arra, hogy újra meghonosodjon a lédús növények fogyasztása. Újszilvás például a zártkertes övezeteinek hasznosítása során gyümölcsösöket alakít ki, melyek termését később a lakosság élvezheti.

– Egy úgynevezett „rövid ellátási lánc” működik majd nálunk. Ez azt jelenti, hogy az óvodásaink, az iskolásaink és a két idősotthonban lévő vendég étkeztetettek fogyaszthatják el a gyümölcsöket – taglalta a falu polgármestere. Petrányi Csaba kiemelte, a nemrégiben kialakított egyhektáros kajszibarackosuk már beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Szépen fejlődik a modern öntözőrendszerrel kialakított termőterületünk. Talán jövőre már gyümölcsöt is hoz, de az igazi terméshozam két év múlva várható – fogalmazott a településvezető. Hozzáfűzve, hogy hamarosan egy kéthektáros őshonos almás is hozzájárul a községi gyümölcsállomány növekedéséhez.

– Különböző érési fázisokban öt-hat almafajta fog ezen a területen megteremni. Van egyébként egy háromszázötven adagos közkonyhánk is, s ezen keresztül kerül majd asztalokra a gyümölcs. Így érjük el, hogy teljes mértékben a falu hasznosíthassa a termést – zárta mondandóját Petrányi Csaba.

A banán és a mandarin a kedvenc

A diákétkeztetésben is ügyelnek a változatos zöldség- és gyümölcsfélék felkínálására. A gyerekek azonban nem mindegyik csemegét részesítik egyformán előnyben.

– Sok iskolában kapnak almát és körtét a gyerekek. De sajnos vannak köztük olyanok, akik eldobálják a finom gyümölcsöt. Az almát például nagyon kevesen fogyasztják szívesen – számolt be hírportálunknak Ábrahám Tamás.

A tiszafüredi Nemzeti étterem étteremvezetője hangsúlyozta, a gyerekeknél mostanság a déligyümölcs a sláger. Köztük is leginkább a mandarint és a banánt kedvelik leginkább a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában