jászkunság

2019.04.04. 11:28

Egyre szaporodnak az egyéni vállalkozások megyénkben

Az országos tendenciát követve, megyénkben is növekszik a gazdasági szervezetek száma – igaz, ez a gyarapodás még elmarad az országos szinttől. Az egyéni vállalkozások is szaporodnak, egy év alatt több mint ezerrel nőtt a számuk. A gazdasági forma népszerűségét az alacsony adminisztrációs költségek, a gyors vállalkozás indítását és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezet is növeli.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhellyel 2018. december végén 57 ezer gazdasági szervezetet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, 1,7 százalékkal (országosan 2,1 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban.

Az 53 ezer vállalkozás 18 százalékát társas gazdálkodási formában, 82 százalékát önálló vállalkozóként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 0,2 százalékkal, az utóbbiaké 2,6 százalékkal nőtt.

A 44 ezer önálló vállalkozó 32 százaléka fő-, 45 százaléka mellékfoglalkozásúként, 23 százaléka nyugdíjasként tevékenykedett. Fő- és mellékfoglalkozásként többen, nyugdíj mellett kevesebben vállalkoztak az egy évvel korábbinál.

Egyéni vállalkozóként is többen keresték a megélhetést: míg 2017 végén 14 163-at tartottak nyilván, múlt év végén már 15 167-re nőtt az egyéni vállalkozók száma.

Járásonként nagy különbség mutatkozik a vállalkozói aktivitásban – hívta fel rá a figyelmet dr. Sziráki András, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A legtöbb egyéni vállalkozó Szolnokon van, ténylegesen és fajlagosan is, azaz a 10 ezer lakosra jutó egyéni vállalkozások száma is itt a legmagasabb.

Ezt követi a karcagi járás, azon a területen kevés nagy cég működik, így sokan egyéni tevékenységben látják a boldogulásukat. Azt is elmondta, a vállalkozásoknál most generációváltás zajlik, emellett sok fiatal is belekezd vállalkozásba, főleg vidéken, kiskereskedőként.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a legtöbb egyéni vállalkozó a kereskedelem, gépjárműjavítás ágazatban tevékenykedik, és míg 2017. december 31-én 2532 volt a számuk, múlt év végére ez 2604-re nőtt.

– A fiatalok körében a kereskedelem jellemzően e-kereskedelmet jelent – mutatott rá Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) megyei elnöke.

– Webáruházat indítanak, mivel ebben a formában viszonylag kis befektetéssel lehet rentábilisan működő vállalkozást létrehozni, szemben például egy üzlettel, ahol a helyiségbérlet, az árukészlet vagy a műhely berendezése jelentős összegeket igényel.

– Természetesen a jó piaci és gazdasági környezet is hozzájárul az egyéni vállalkozások számának növekedéséhez. Jó kérdés azonban, hogy a piacon végül meg tudnak-e maradni ezek a fiatalok, hiszen gombamód szaporodnak a webáruházak, ami nagyon kiélezett versenyt eredményez mind az ár, mind a minőség tekintetében.

– A vásárlók az árakra nagyon érzékenyek, ha máshol kedvezőbb az ár, inkább ott veszik meg, így nehéz előnyt szerezni más kereskedők szolgáltatásaival szemben. A vevők többsége csak az árakat nézi, pedig lehet, hogy az adott webbolt kevésbé megbízható, és nem olyan jó az adott termék minősége sem.

Kiss Ferenc villanyszerelő is most gondolkodik a vállalkozói igazolvány kiváltásában. Mint mondta, a szakemberhiánynak köszönhetően nagyszámú megrendeléssel számolhat, viszont jelentősebb bevétel ütheti a markát, ha nem alkalmazottként dolgozik és vállal túlórákat.

Több ismerőse asztalosként, burkolóként, festőként, szerelőként már önállósodott és nem bánta meg. Ferenc szerint a lakásban végezhető munkákat éri meg nagyon most egyéni vállalkozóként végezni fő tevékenységként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában