vélemény

2019.12.09. 14:00

Télen is fontos, hogy látszódjunk

A szürke, napsütés nélküli időjárás miatt így a tél elején a szokásosnál is sötétebb van.

P. Pusztai Nóra

Szinte egész nap lámpát kell kapcsolni a lakásban, de még az utakon közlekedőknek is. Mily szerencse, hogy a járművek nagy részének kötelező tartozéka a fényforrás, így nemcsak a vezetőik látnak jobban, hanem őket is észreveszik. Ám nem ez a helyzet a gyalogosokkal.

Az ónos esőtől, olvadózó hótól vagy egyszerűen csak a jégtől csillog az úttest, így az útszéli járókelőket még nehezebb észrevenni, pláne ha esetleg még a sebességkorlátozást sem tartja be az autós. A rossz látási viszonyok és a közlekedést nehezítő körülmények megyénkben is számos balesethez vezettek az elmúlt időszakban.

Szinte extrém sport három gyerekkel felszerelkezve végighaladni az úttest melletti járdán Szolnok belvárosában. És bár a csemetéim megtanultak közlekedni, megállnak a zebránál és a kereszteződéseknél, nem rohangálnak az úttest felé, mégis sohasem lehetünk elég óvatosak.

Napjainkban már a kabátokra és táskákra is fényvisszaverő csíkokat varrnak a biztonság és a láthatóság érdekében. Iskolás lányomnak viccesen még a kapucniját díszítő macifülek is fénylenek. Délután öt óra tájban, amikor hazafelé tartunk, meglehetősen sötét van már, igencsak elgondolkodtam azon, hogy láthatósági mellényt szerzek be a gyermekeimnek. Így az ő kis cikázó lábaikat is könnyebben észrevehetik az autósok.

Rajtam ne múljon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában