KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

2017.09.23. 17:30

Egyre több a tiszta udvar és a rendes ház a megyeszékhelyen

Immár ötödik alkalommal volt sikeres az a mozgalom, amelyet a Tiszta Udvar Rendes Ház Közhasznú Egyesület hirdet meg évente a szolnoki lakosok körében.

A családi házak között a Hársfa út 9. számú nyerte a díjat

A mozgalom eredetileg a második világháború után, 1953-ban Nagylétáról indult és terebélyesedett országos akcióvá. Szellemi atyja, motorja az akkori helyi körzeti orvos volt, aki a Magyar Vöröskereszt tagja is volt egyben, így a szervezet is felkarolta a kezdeményezést.

A tisztasági mozgalmat a háború okozta károk helyreállítására a fertőzések, járványok elkerülése érdekében indították el. A lakosság aktivitása a helyreállítást követően is fennmaradt, sőt nőtt. A kiemelkedően tiszta, rendezett, egyéni és társasházakat táblával díjazták, az ország számos pontján jelent meg a „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú táblácska.

Az évtizedekkel ezelőtt félbeszakadt hagyományt Szolnokon a Zagyvaparti Tiszta Udvar, Rendes Ház Egyesület karolta fel 2012-ben, hogy a helyi lakókat környezetük szebbé tétele okán összefogásra ösztönözze, segítse. A civil szervezet a legmutatósabb portákat, előkerteket szintén egy, a díjat bizonyító táblával ismeri el.

Hagyományosan idén is három kategóriában pályázhattak a családok, lakóközösségek az elismerő cím elnyeréséért a városunkban: családi ház; négy-; illetve afölötti emeletes lakás. Kertes családi ház kategóriában a Hársfa utca 9. számú porta kapta a díjat, mely épület-utcafront-udvar-virágoskert-kerti tó egységesítése, illetve egy környezettudatos szemlélet és munka eredménye. A „négyemeletes” kategóriát a Bányai Kornél utca 1. számú társasház nyerte.

A családi házak között a Hársfa út 9. számú nyerte a díjat

Az itt élő lakóközösség a műveletlen, gazos, használaton kívüli területet művelésbe fogta és önerőből csodálatos virágoskerteket, a garázsok mögötti területen konyhakertet alakított ki. A „négyemelet fölötti” pályázók közül a Botár Imre út 8. számú társasház lett a díjazott.

A Bányai Kornél utca 1. szám alatti társasházat is díjazták

A panelépítésű sorházak egyhangúságát megtörve itt egy üdezöld, szakszerűen gondozott, pázsitba ágyazott virág- és sziklakert-szigeteket láthatunk, melyek közepén egy csobogó is felfrissülést adott a nyári forróságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!