JÁSZKUNSÁG

2017.08.19. 14:25

Egyre többen igénylik, mert biztonságot nyújt

Tizenkét százalékkal többen igényeltek Európai Egészségbiztosítási Kártyát­ megyénkben, mint egy évvel­ korábban. Az utóbbi ­három hónapban több mint 5400-an kérték a nemzetközileg is elfogadott iratot.

Forrás: Shutterstock

A nyári időszakban sokszorosára növekszik az ügyfélforgalom a megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának egészségbiztosítási osztályán.

A legtöbben az EU-kártya miatt állnak sorba. Idén júniustól augusztus közepéig 5487 ilyen okmányt igényeltek megyénkben, tizenkét százalékkal többen, mint a tavalyi évhasonló időszakában, akkor ugyanis 4860-an kérték.

– Én a fiamnak igényeltem az EU-kártyát, ugyanis Erdélybe mentek osztálykirándulásra, ahol több napot is eltöltöttek – mondta el honlapunknak egy szolnoki anyuka.

„Az iskolában mondták, hogy ajánlott kérni az okmányt, mert külföldön bármilyen baj érheti a gyermeket, például eltörheti a kezét.”

– Mivel a fiam még kiskorú, én is elintézhettem az igénylést, a kártyát pedig ott, a hivatalban rögtön meg is kaptam – tette hozzá.

Megyénkben az EU-kártyát a kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztály egészségbiztosítási osztályán lehet igényelni, de hetente három járási ­hivatalnál, Jászberényben, Karcagon és Tiszafüreden kihelyezett ügyfélszolgálatot tartanak, ahol az EU-kártya kiadását is biztosítják.

A kiváltáshoz érvényes taj- és személyi, illetve lakcímkártyára van szükség, ugyanis az igénylőnek rendelkeznie kell a megye területén lakó- vagy tartózkodási hellyel, illetve egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsággal.

A kártya igénylése térítésmentes és személyesen, ügyfélkapun keresztül vagy postai úton lehet kérni.

Személyes ügyintézés esetén azonnal kézhez kaphatja az igénylő a kártyát, egyéb esetben pedig postán küldik ki nyolc napon belül.

Az okmány legfeljebb a kiállítástól számított három évig érvényes.

– Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Unió tagállamain kívül az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban is érvényes. Így Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben is.

– Svájcban külön megállapodás szerint, de szintén elfogadják a kártyát. Ezekben az országokban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe a sürgősségi ellátások.

Forrás: Shutterstock

– Az orvosilag szükséges ellátások köre azonban tagállamonként eltérő, és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások, például mentés esetén, az EU-kártyát nem fogadják el – tudatta honlapunkkal a megyei kormányhivatal.

– Szerbiában a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján sürgősségi ellátások vehetők igénybe átmeneti tartózkodás esetén a kártyával. Fontos kiemelni, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban is, úgynevezett visszatérítéses rendszer működik.

Ezekben az országokban az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek költségeit az érintett személynek meg kell előlegeznie, és az illetékes biztosító utalja vissza az összeget utólag. Az önrész visszatérítésére nincs lehetőség

– hangsúlyozta a ­hivatal.

A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően az EU-kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni.

Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak ­minősül például a dialíziskezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ­ellátás is.

Fontos azonban, hogy az EU-kártya nem használható fel akkor, ha a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy azért utazik másik tagállamba, hogy ott valamilyen egészségügyi szolgáltatást vegyen igénybe.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!