KISÚJSZÁLLÁS

2018.05.09. 20:00

Életét kockáztatva előzött meg egy hatalmas robbanást a kisúji tűzoltó

A karosszéria javítása közben kigyulladt, és teljesen kiégett egy személyautó Kisújszálláson, egy garázsban hétfőn, kora este. A karcagi hivatásos és a kisújszállási önkormányzati tűzoltók egy dissous, egy oxigén és egy szén-dioxid palackot hoztak ki a helyiségből.

Daróczi Erzsébet

Balról jobbra: Czókoly Viktorián, Bartha Kálmán, Balla Márton, Darai Robin, Tóth Lajos és Farkas Iván kisúji tűzoltók a kilőtt palackkal.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A palackokat hőhatás érte, ezért a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője úgy döntött, hogy mesterlövész vonuljon a helyszínre a dissous palack kilövésére.

Bartha Kálmán, a kisújszállásiak megbízott rajparancsnoka volt az, aki az égő palackot a garázsból kihozta. Vele beszélgettünk.

– Belecsöppentem a tűzoltói életbe, hiszen édesapám is tűzoltó volt – mondja.

– Abban a korszakban riadóláncszerű értesítés volt, két embernek volt összesen telefonja, és káresetkor elindultak egymást értesíteni. Apukámtól sokat hallottam este, mi volt, hol voltak.

– Felsősként tagja voltam a tűzoltóság diák versenycsapatának. 1985-ben volt az első „bevetésem”, akkor volt az ABC-tűz.

– Jöttem hazafelé a suliból, ahol villanyszerelőnek tanultam, amikor a tűzoltóság előtt felkéredzkedtem a vonuló autóra – mondja.

– A helyszínen néztem, hogyan oltják a tüzet. Az iskola elvégzése után villanyszerelőként több cégnél is dolgoztam, s közben önkéntes tűzoltó voltam. Szerencsére minden munkahelyemről elengedtek, ha menteni kellett.

– 2012-ben jött a lehetőség, hogy főállású tűzoltó legyek, így jelentkeztem. Ha közösen vonultunk édesapámmal, eleinte a fél szemével mindig figyelte, mit, hogyan csinálok. Ő több mint ötven évig volt önkéntes tűzoltó.

„Az első közös bevetésünk a szajoli vonatbaleset volt, én hamarabb értem oda, ő később, a váltással jött.”

– Az első nagy sokk ez volt a munkámban. Addig ilyet csak a filmekben láttam.

– Amikor kiérkeztünk, a várótermen keresztül vittem a feszítőt, s arra gondoltam, mit kezdek én a nagy vasdarabnál vele, addig azt csak személykocsinál használtam – idézi fel Kálmán, aki szerint a tragédiákat, főleg amikor ismerőst kell menteni, nem lehet megszokni, pláne, ha gyermek is van a balesetben, tűzben.

– Kicsordul az ember könnye, ha idegen gyerekről van szó, akkor is – mondja a négygyermekes apuka.

– A mentésnél a helyszínen cselekedni kell, ott nincs idő arra, hogy sajnálkozzunk, csak a munkára lehet figyelni.

Balról jobbra: Czókoly Viktorián, Bartha Kálmán, Balla Márton, Darai Robin, Tóth Lajos és Farkas Iván kisúji tűzoltók a kilőtt palackkal.
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Így volt ez, amikor Takaró Károly püspök urat mentettem a beszorult autóból. Később, amikor egy rendezvényre jött Kisújszállásra, megismert, s akkor is megköszönte, hogy segítettünk rajta – sorolja Bartha Kálmán, aki az alpinista mentést is megtanulta.

Ennek akkor vette hasznát, amikor a templom erkélyére a villámhárítón felmászott nőt a toronyból leereszkedve mentette meg az öngyilkosságtól.

– Nem mérlegeltem, csak tettem a dolgom – mondja természetességgel Kálmán, aki így volt ezzel hétfőn is.

– A riasztási lapon úgy szerepelt, hogy a melléképületben lévő garázsműhelyben egy személygépkocsi ég, s több palack is van bent. Kiérkezésünkkor már a kocsi teljes terjedelmében lángolt.

– Akkor láttam, hogy a sarokban egy palack is ég. Azonnal elkezdtük két sugárral az oltást, egyikkel hűtöttük, másikkal a tűz tovaterjedését akadályoztuk meg.

– Tudtam, hogy kiszámíthatatlan, mikor robban az égő palack, így teljes védőfelszerelésben bementem, kihúztam a 70 kilós égő palackot az udvarra, elzártam rajta a szelepet, közben folyamatosan hűtötték a többiek.

Ebből a garázsból kellett kihozni a palackot.
Forrás: Kisújszállási ÖTP

– A karcagi tűzoltókkal közösen fejeztük be a mentést. Amikor visszaértünk a laktanyába, egyik fiatal kollégám odajött hozzám és azt mondta, Kálmán, nagyon büszke vagyok rád, nagyon bátor vagy, remélem, egyszer én is ilyen leszek.

– Ez egy nagy elismerés számomra – jegyzi meg Kálmán, akivel parancsnoka is elégedett.

– 2012. május 1-jén kezdtem Kisújszálláson Bartha Kálmánnal – mondja Czókoly Viktórián nyugállományú tűzoltó őrnagy, megbízott parancsnok.

– Kálmán egy igazi ezermester kolléga, aki mindent meg tud szerelni és nem mellesleg egy elhivatott ember, akit érdekel a tűzoltóság. Hat éve megbízott rajparancsnokként dolgozik, nagyon gyakorlatias, felkészült tűzoltó.

– Munkájával én és a köztestület elnökségének tagjai is elégedettek vagyunk. A május 4-ei megyei tűzoltónapon a köztestület elnöke, Kecze István polgármester dicséretben és jutalomban részesítette – árulja el róla a parancsnoka, aki épp Budapesten volt a hétfői eset idején.

– Az acetilén palack égése, robbanása minden tűzoltó réme. Az acetiléngáz az egyik legveszélyesebb gázfajta, amit jelez az is, hogy 1 kiló acetiléngáz 2 kiló trotil erejével képes robbanni.

– Jelen esetben ez a palack 12–15 kiló robbanóanyagnyi kárt okozott volna, ha felrobban. Rendkívüli bátorságról tanúskodott Kálmán azzal, hogy képes volt kihozni az égő palackot, társai életét is mentve – véli Czókoly Viktórián.

– Ez nem az én egyedüli érdemem, a szolgálatban lévő társaim, Darai Robin, Balla Márton, Farkas Iván, Tóth Lajos elvégezték azt a feladatot, amit rájuk bíztam.

– Biztosították, hogy ki tudjam hozni a palackot, amit mementóként a tűzoltóságra is behoztunk – mondja Bartha Kálmán, aki soha nem hagyná abba a tűzoltósági mentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában