csődör

2020.02.27. 11:30

Elszabadult ló zavarta meg a felkészülést Szolnokon

A megyeszékhely külvárosi részén, a Besenyszögi úti tanyák közötti mezőgazdasági úton gyakorolt Dengi Pál gyermekeivel a március tizenötödikei műsorra a minap.

P. Pusztai Nóra

Három lóval vonultak, amikor a szomszédos telekről kiszabadult egy csődör.

– Korábban is láttuk már azt a lovat, akkor megkötve, úgy is agresszívnek tűnt, most, ahogy utánunk szaladt, megzabosodtak a mi kancáink és herélt négylábúnk is. Leugrottunk a hátukról, fogtam őket, de annyira ágaskodtak és forogtak, hogy nem tudtam megtartani – mesélte Dengi Pál, az édesapa, aki leginkább gyermekei testi épségét féltette.

– Más lehetőségem nem volt, elengedtem a saját lovaimat, amiket a csődör az út felé kergetett, lehetett volna belőle nagyobb baj is. Akár közúti balesetet is okozhattak volna – mondta az édesapa, aki kifejtette, a szerencsének köszönhető, hogy az ijedtségen kívül csak kisebb anyagi káruk keletkezett, mivel a kantárfejek elszakadtak.

Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke az eset kapcsán kiemelte, hogy az állatvédelmi törvény szerint a jó gazda gondosságához az is hozzátartozik, hogy a tulajdonos megakadályozza a szökést.

– Csődörről van szó, amit a hormonjai hajtanak, elég, ha kancát lát, már ugrik is rá, veszélyeztetve a lovat és lovasát. A hátsó lábával rúg, de a mellsőkkel akár le is üthet – fejtette ki Abonyi Mónika, aki hozzátette, a Csillagszem Állatvédő Alapítvány megtette a szükséges lépéseket, a jegyzőhöz fordultak, a bejelentésükben a törvényi előírások betartását kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában