Emlékezzünk a húsz évvel ezelőtti tiszai árvízre – 2. rész

A 20 éve levonult tiszai rekord árvízre mindenki emlékszik, aki akkor élt, hiszen valamilyen formában mindenki érintett volt a folyó környezetében.

Szoljon.hu

Az első, veszélyes árvízi jelenség Tiszasüly-Kőtelek között, a tégla falazattal burkolt szakaszon jelentkezett, ezt követte az akolháti töltésrepedés. Mivel ebben a térségben a tetőzés felé közeledve egyre több jelenség keletkezett, ezért április 16-án a védelemvezető – a védekezés során első alkalommal – javaslatot tett Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva részleges kitelepítésére, amit a védelmi bizottság elnöke el is rendelt — írta a Kötivízig.

Miután másutt is egyre nagyobb számban jelentkeztek az igen veszélyes töltésrepedések, ezért április 17-én a védelemvezető javaslatot tett a Tiszaug-Kunszentmárton közötti vasútvonaltól délre eső megyei területeken található létesítmények, lakóépületek kiürítésére a belterületek kivételével (Szelevény, Csépa és Tiszasas külterülete), valamint az északon a Jász-Nagykun-Szolnok megye által határolt, dél-nyugaton a Tisza által határolt, dél-keleten pedig a Körös által határolt külterületi terület kiürítésére.

Ugyancsak április 17-én rendeltek el kitelepítést a Tisza jobb partján a kécskei öblözet Bács-Kiskun megyei külterületeire vonatkozóan (Tiszakécske, Tiszakécske-Kerekdomb, Lakitelek külterülete). Másnap, április 18-án Tiszajenő, Tiszavárkony, Vezseny lakosságának kitelepítésére történt javaslat és határozathozatal, miután Tiszajenőnél először a Terjéki-tanyánál megcsúszott a nyúlgát, majd a község mellett történt veszélyes rézsűcsúszás — olvasható a visszaemlékezésben.

Folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában