Emlékezzünk a húsz évvel ezelőtti tiszai árvízre – 1. rész

20 éve vonult le a 2000-es rekord árvíz a Tiszán. Az eddig mért legmagasabb vízállás is akkor, április 19-én alakult ki, 1041 cm-es szolnoki tetőzéssel.

Szoljon.hu

— Alig tettük magunkat túl a Tiszán levonult cianid- és nehézfém-szennyezés okozta sokkon, márciusban már sűrűsödni kezdtek a baljós jelek — írta öt évvel ezelőtt a Kötivízig.

Beszámolójuk szerint a folyó vízgyűjtőjére lehullott csapadék területi átlaga 1998. áprilisától 2000. márciusáig – egy-két hónap kivételével -, minden hónapban meghaladta a sokévi átlagot. A helyzeten nem segített, hogy a hegyekben március közepére a hó vastagsága ezer méter felett mindenhol meghaladta a 60 centimétert, sőt, helyenként elérte a 200 centit is. Az eső is sokat esett, az egyre melegedő hőmérsékletnek köszönhetően pedig a hó is olvadásnak indult. A Tiszán, a Szamoson, a Bodrogon, a Sajón és a Hernádon egyaránt magas vízszintek alakultak ki. Április 7-én az igazgatóság összes tiszai védvonal-szakaszán III. fokú készültséget kellett elrendelni.

Mint írták, a Kormány április 8-án megállapította az árvízi veszélyhelyzetet, s az igazgatóság teljes tiszai szakaszán, a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón április 8-án 22 órától rendkívüli védelmi készültséget rendelt el.

A nyúlgátak kialakítását, a töltések magasítását fokozott ütemben végezte a Kötivízig, pár nap alatt 155 kilométeren kellett azokat kiépíteni. Április 7-től folyamatosan érkeztek a térségünkbe műszakiak a többi vízügyi igazgatóságról. A beavatkozások nagysága azonban április 10-től a honvédség segítségét is szükségessé tette. A tetőzés körüli napokban a védekezésben résztvevő katonák száma elérte a 2700 főt.

Jelentős számú katonai eszköz is a szolgálatba állt, főként kétéltű járművek és egyéb erőgépek, az akolháti töltésrepedésnél és a tiszajenői ideiglenes védmű megcsúszásánál pedig a MI-8-as helikopterek adtak nélkülözhetetlen támogatást.

Az április 12-i tokaji tetőzés után a szolnoki csúcsot a 1020+20 cm közelében határozták meg akkor. Mivel várható volt, hogy az elkövetkezendő időszakban nagyobb mennyiségű csapadék esik, ezért a védelmi szakaszokon belül több helyen nagy mennyiségű védelmi anyagot táraztak be.

Folytatjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában