Emlékezzünk a húsz évvel ezelőtti tiszai árvízre – 3. rész

A Tisza mentén élők éppen húsz évvel ezelőtt is átéltek már veszélyhelyzetet. Akkor azonban nem vírus fenyegette a lakosságot, hanem az árvíz.

Mészáros Géza

Folytatás...

Pontosan húsz esztendeje, hogy 1041 centiméteres vízállással tetőzött a Tisza Szolnoknál, 67 centivel az addigi legnagyobb, 1999-es 974 cm-es csúcs fölött. A Tisza magas vízszintje visszaduzzasztotta a Zagyva és a Hármas-Körös torkolat közeli szakaszát. A tetőzést megelőzően két nappal jelentkezett a védekezés egyik legkritikusabb jelensége Szolnokon, a régi 4-es út kertvárosi szakaszán. A gátőrház mellett beszakadt a töltéskoronán lévő úttest, és a mentett oldalon igen erős csurgás indult meg. Április 20-án Nagykörű, Csataszög, Szórópuszta, Dobapuszta, Jászladány, Besenyszög, Tiszasüly, Kőtelek, Hunyadfalva teljes lakosságának kitelepítési határozata született meg, valamint javaslat Jászkisér és Szászberek kiürítésének előkészítésére. A lassan levonuló ár után május 9-én szüntették meg a veszélyhelyzetet – számolt be minderről a Kötivízig is.

Az akkori történésekről a város többnapos rendezvénysorozattal emlékezett volna meg, ám a koronavírus ezt meghiúsította.

Felvételünk pénteken a történelmi vízmércénél készült, ahol Hoffmann Imre vízügyi helyettes államtitkár (balra) és Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója beszélgettek, miközben Pap Gyula, a rendezvény szervezője mutatta meg az eddigi legmagasabb vízszintet
Fotó: Mészáros János

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában