VÉRTANÚSÁG

2019.11.04. 06:45

Emlékhelyet avattak a szolnoki születésű Boldog Sándor Istvánnak

Emlékhelyet avattak a napokban Boldog Sándor István koncepciós perben elítélt, és 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes tiszteletére Budapesten, a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.

Hartai Gergely

Az emlékhelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg – számolt be az MTI.

Közölték, az emlékhelyavatás előtt Erdő Péter újratemette Sándor István öt mártírtársát, akiket a szerzetessel egy napon végeztek ki és vele együtt temettek jeltelen sírba. A szerzetes és öt társa a 301-es parcellában ismeretlen helyen feküdt egészen 2018 novemberéig, nyughelyük azonosításáig.

A szalézi rend idén márciusban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megtalálták Boldog Sándor István földi maradványait. Susa Éva igazságügyi főtanácsos ekkor hivatalosan is megerősítette: a korabeli dokumentumok és logikai következtetések alapján vált alapossá a gyanú, hogy Sándor István és sorstársainak maradványait a budapesti új köztemető 301. parcellája 2. sorának 37. számú sírjában kell keresni.

Dudás Eszter igazságügyi antropológus ugyanezen az eseményen hangsúlyozta, hogy a bizonyítási vizsgálathoz a vértanú, valamint a testvére által egykor lezárt borítékok, illetve a rajtuk elhelyezett bélyegek is támpontként szolgáltak a DNS-szintű azonosításhoz.

Sándor István 1914. október 26-án született Szolnokon. A szalézi renddel pesti nyomdásztanulóként került kapcsolatba, részt vett a rend gyermeknevelő munkájában. 1951-től figyelni kezdték, majd letartóztatták, végül 1953. június 8-án kivégezték. Boldoggá avatására 2013. október 19-én került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában