JÁSZKUNSÁGI EPERHELYZET

2018.05.10. 07:00

Eperdömping: nemcsak szép, hanem finom is a hazai eper

A tavasz hírnöke az eper, a meleg idő beálltával felbukkant a piacokon, út menti árusoknál ez a közkedvelt gyümölcs is. Kezdetben fólia alatt érlelt szemek kellették magukat az árusok standján, meglehetősen magas – kétezer–kétezer-kétszáz forint körüli – áron. Ahogy az lenni szokott, eleinte drágábban lehetett hozzájutni, mint a külföldről behozott szamócához.

Kovács Berta

Aztán az utóbbi napokban meglepő gyorsasággal „rohamozták meg” a termelők a piacot a viharos gyorsasággal érésnek indult eperrel, és a vásárlók örömére, az ára is hihetetlen gyorsasággal, napról napra esett.

A szolnoki vásárcsarnokban múlt hét elején még közel kétezerért juthattunk hozzá a megtermettebb szemekhez, a hét utolsó napjaiban már 1100-1200 forintért is adta, aki attól tartott, hogy tán a nyakán marad az érett fóliás eper, kedden pedig már ötszáz forintért is kínálták az apraját.

Úgy látszik, idén kimarad az az időszak is az életünkből, mikor türelmetlenül fürkésszük, vajon mikor bukkan fel végre a kínálatban az első szabadföldi szedés. Mert ugye, az mégiscsak zamatosabb.

Most nyugodtan összehasonlítjuk, helytálló-e ez a nézet: ugyanis már lehet szabadban termettet is kapni, nem egyszerre felvonultatva a fóliásokkal. Úgy látszik, eperdömpinget hozott a korai nyár.

– Rekordterméssel számolhatunk! – nyilatkozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– A fóliában lassan már leérik, nagyon meleg van, de már van szabadföldi szamóca is. Jóformán egy hónappal megelőzte a szokásos érési időt.

– De nagyon szép, egészséges gyümölcs, gyorsan ki tudja váltani az importból származó epret. Most előnyös helyzetben vannak a kertműveléssel foglalkozó kollégák is – foglalta össze a szakember.

A szolnoki piacon a hétvégi dömping után kedden is sokfelé illatozott az eper.

– Összeér a fóliás és a szabadföldi – jegyezte meg egy tiszaföldvári termelő, aki a megyeközpontba hordja be eladni a gyümölcsöt.

– Nagyon sok eper termett, meleg van rá nagyon, csak az a baj, hogy ára nincs.

A szolnoki vásárcsarnokban már hétvégén ízelítőt kaphattunk a dömpingből. A fólia alatt nevelt eper lassan le is érik, miközben – egy hónappal korábban – már megjelentek a szabadföldi szamócák is. Szép, egészséges a termés, mutatja képünkön az abonyi Kaló Rita.
Fotós: Mészáros János

Ami öröm a vevőnek, bánat a termelőnek. A villámgyorsan beérő fóliás epret igyekezni kell eladni, hiszen másnap már szedni kell a következő adagot és túladni rajta, ha nem akarják, hogy csak cefre legyen belőle.

Így aztán apró szeműt ötszáz forintért, nagyobbakat nyolc-kilencszáz forintért odaadják a vevőnek. Ami persze nem igazán teszi boldoggá azokat a kereskedőket, akik igyekeznek még tartani az ezer-ezerháromszáz forintos kilónkénti árat, némi haszon reményében.

Abonyi epret is vehetünk a piacon. Szabados Ferenc standjánál is jól mutatott a szép, szabadföldi szamóca.

– Van rajta bőven, gyorsan beérik, meleg van rá. Nálam tavaly is május ötödike körül kezdett érni – számolt be róla a termelő.

– Igaz, tavaly már február végén rá tudtunk menni a földre, idén csak március végén. Most sokkal gyorsabban érik.

– Csak az a baj, hogy el fog aprózódni, mert nem volt elég ideje fejlődni. Szombaton jól vitték a vevők az epret, most, hét elején elég gyenge a piac.

Hétfőn megkezdték a gyümölcs szedését a szandaszőlősi Eperszigeten is. A Pozderka házaspár négyhektárnyi területen nevel szabadföldi szamócát.

A palántákat Olaszországból szerzik be, egy-három évig hagyják teremni, aztán frissítik az állományt. Ott, helyben is árusítják a termést, és igen népszerű a minden évben meghirdetett Szedd magad! akciójuk is.

A megye más részéről is jönnek hozzájuk vásárolni. Sőt, még Abonyból is.

Míg Pozderka István őstermelővel beszélgettünk, felesége a sorra érkező vevőket szolgálta ki, munkásaik pedig szorgosan szedegették a termést.

Eperszedés Szandaszőlősön.
Fotós: Mészáros János

Hétfőn kezdtek árusítani, de törzsvásárlóik már április vége felé türelmetlenül kérdezgették, mikor juthatnak eperhez. Nem kell aggódniuk. Akadnak formálódó szemek a töveken, mint gazdája mondta, hétvégére rohamosan érni fog.

A virágzás kezdetétől harminc napra lehet szedni a termést, most még korábban indulhatott a szüret

A megyeszékhelyen gazdálkodó Pozderka István is arról beszélt, hogy bár úgy tűnik, rengeteg most az eper, csalóka a kép. Valójában nem tudott úgy fejlődni, mint kívánatos lett volna, nem lesznek idén olyan nagyok a szemek.

képalá: A szandaszőlősi Eperszigeten is érik már a szabadföldi gyümölcs. Pozderka István, felesége, és Roland fiuk a friss szedéssel várja a vevőket.
Fotós: Mészáros János

– Nem kedvezett az időjárás az epernek. Télen nem volt kellően hideg, és például a Clery fajtának hét-nyolcszáz órányi plusz öt fok alatti időszakra lenen szüksége. Idén télen ezt nem kapta meg.

– Március végén még mínuszokat mértünk, ez visszafogta a folyamatokat. A virágzás kezdetétől számítva harminc napra lehet szedni. Június elejére kellene beérnie a szabadföldinek.

– Most mégis korábban szedhetjük, a melegben behozta a késést. Nem is emlékszem még ilyen korai szezonkezdetre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában