galériával

2020.05.08. 11:30

Erdei könyvtárat rejt a furcsa zöld doboz Jászberényben

Erdei könyvtárat rejtő zöld dobozra bukkantak a város egyik kis erdejében a minap. A titkos könyvtárosnak hála, a rengeteget járók nem csak a természet jótékony hatásával töltődhetnek fel, hanem az olvasás élményével is.

Illés Anita

Redler Gréta nagyon örült, mikor a sétája során felfedezte az erdei bibliotékát

Fotó: Gémesi Balázs

A rendszeres testmozgás és a friss, szabad levegő jótékony hatására járványhelyzet idején is szükségünk van. Testnek és léleknek egyaránt jót tesz például az erdei séta. Erre Jászberény környékén is van lehetőség. A tömegtől távol, a tavasz színeiben pompázó fák, bokrok és virágok közelsége, a madarak éneke, a természet nyugtató ereje oldja a stresszt.

Jászberény egyik kis erdejében különleges élményben lehet része a látogatóknak. A zöld rengeteg titkos könyvtárosa ugyanis gondoskodott arról, hogy az erdőjárók a mozgáson túl az olvasás örömével is gazdagodjanak. A jótevő nemrég egy kis dobozban erdei könyvtárat helyezett ki a megpihenni vágyó vándoroknak. Üzenetet is megfogalmazott: „Csüccs le kicsit olvasni! Ha tetszik, vidd el, de hozd is vissza, hogy tetszhessen másnak is!” – olvasható egy papíron. A dobozból bárki elvihet könyvet és tehet bele újat.

– Örülök, hogy sétám során megálltam megkukkantani a kis dobozt. Nagy mosolyt csalt az arcomra, hiszen általában olvasni járok ki a kis erdőbe. Van egy jó pár könyv, amit biztosan kihozok én is az erdei könyvtárba – számolt be különleges élményéről Redler Gréta személyi edző, táplálkozási tanácsadó.

Redler Gréta nagyon örült, mikor a sétája során felfedezte az erdei bibliotékát
Fotó: Gémesi Balázs

A mini bibliotékában a klasszikusok között megtalálható egyebek mellett Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeménye, Arany János Toldi trilógiája, Petőfi Sándor összes költeménye, valamint Dante Isteni színjátéka. A könyvtáros természetesen a kortárs iro­da­lom kedvelőit sem hagyta olvasmány nélkül. Egy a sok közül Lauren Urasek írónő Netrandi című könyve, mely a netes társkeresés világába kalauzolja el az olvasót. Nemere István pedig az egyiptomi mágus történetén keresztül egy misztikus, kalandos világ kapuját tárja fel.

A köteteket rejtő dobozban üzenőfüzet is található, melyben kedves, rövid irományokat jegyeztek le a látogatók. Ezekből kiderül, sokan örülnek a kreatív közös­ségi kezdeményezésnek, és gratulálnak megálmodójának. A könyvállomány az erdőjáróknak köszönhetően folyamatosan gyara­podik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában