Gasztronómia

2020.03.16. 11:30

Érmekkel tértek haza a szolnoki diákok az országos versenyről

A Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának diákjai pincér-, szakács- és cukrászkategóriában is éremmel tértek haza az országos versenyről. A Tatán tartott Farsang kupára szaktanári felügyelettel készültek a nebulók.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki diákok kiválóan szerepeltek a tatai Farsang kupán, arany-, ezüst- és bronzérmet is szereztek

Fotó: Mészáros János

Idén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg ezt az országos megméretést. A közelmúltban tartott eseményen pincér-, szakács- és cukrásztanulók, valamint felnőttek is összemérhették tudásukat. A Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájának diákjai közül a cukrász Bencsik Hajnalka arany-, a vendéglátás-szervező szakos Nagy Mónika ezüst-, míg a szakács Makai Richárd és Flasch Marcell bronzéremmel tértek haza.

A szolnoki diákok kiválóan szerepeltek a tatai Farsang kupán, arany-, ezüst- és bronzérmet is szereztek
Fotó: Mészáros János

– Reggel hatra érkeztünk a helyszínre, és elkezdtük tálalni a süteményeket – mesélte a verseny napjáról Bencsik Hajnalka.

A tizenegyedikes tanuló kétféle desszertet és egy dísztortát készített, melyet a zsűri íz és látvány alapján értékelt.

– Úgy nem adunk ki a kezünkből semmit, hogy meg ne kóstoljuk – vallja a cukrásztanuló, aki édesanyja süteményei miatt választotta ezt a pályát. A verseny előtti héten mindennap a desszertek összeállításán dolgoztak. Jegesi Jácint, Hajni felkészítő tanára elmondta, hogy az alapötletet közösen gondolták tovább, így a francia desszertek különböző ízesítést kaptak.

– A süteményeket és a díszítőelemeket külön készítettük el és szállítottuk a helyszínre – tette hozzá a pedagógus.

A tizenegyedikes Makai Richárd és a tizedikes Flasch Marcell ugyancsak felkészítő tanáruk segítségével állították össze a menüt.

– A fiúk kitalálták, körülbelül a verseny előtt egy hónappal egyeztettünk. Fontos, hogy rájöjjenek, mit rontottak el és javítsák a hibáikat. Így próbáljuk össze a menüt – részletezte felkészítőjük, Rékási Tibor.

– Főételem galambból készült, melynek már a beszerzése is komoly feladatnak bizonyult. Nem dolgoztam még vele korábban és szerettem volna kipróbálni, milyen, erre nyújtott lehetőséget a verseny – mondta Marci.

A melegen elkészített ételeket hidegen tálalták a tatai versenyen. Ricsinek a tálalás okozott gondot a helyszínen.

– Amikor egyszer itthon elkészítettük a menüsort és tálaltuk, rájöttünk, hogy helyenként szükséges a változtatás. A helyszínen leginkább a látványra mennek, kevés esetben kóstolnak – hangsúlyozta a fiatal szakács, aki szívesen használja a pisztáciát alapanyagként, hiszen mind állagban, mind színben többféleképpen variálható.

Lámpalázzal is küzdöttek

– Az alkalomhoz illő menüsort italjárással kell prezentálni – mondta a megméretésről Csillag-Székely Szilvia, a pincértanuló felkészítő tanára. Részletezte: egyedül terítik meg az asztalt a tanulók, de elméleti része is van a versenynek. A zsűritagok nemcsak a menükkel kapcsolatban kérdeznek, hanem kíváncsiak arra, hogy a mostani pincérek szakmailag mennyire tájékozottak. A vendéglátás-szervező szakos Nagy Mónika magabiztos, határozott fellépésével ezüstérmet szerzett.

– A versenyen leginkább a szereplés és a lámpaláz okozta a nehézségeket – mondta Mónika, aki bár más típusú versenyeken már szerepelt, a pincérek közötti megméretések közül ez volt számára az első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában