távlati tervek

2020.02.20. 14:00

Európa Kulturális Fővárosának címét pályázná meg Szolnok

A város kulturális terveiről tartott konferenciát a SzolnOK Helyi Akciócsoport csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Szabó Lilla Laura

Szalay Ferenc köré gyűltek a diákok a Szolnok felirat alatt

Fotó: Szarvák Emese

A rendezvény legfontosabb célja az aktuális tervezési szakasz bemutatása volt. Emellett a kapcsolódó véleményeket és javaslatokat is meghallgatták. Az esemény megnyitásaként Rusvai Károly önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. A továbbiakban pedig Kertészné Bokor Zsuzsanna, a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. stratégiai vezetője ismertette a rendezvény programjait.

– A kulturális stratégia már kétezer-négyben elkészült. A város pedig az elmúlt tizenhat évben jelentős sikereket könyvelhetett el. Szolnok kulturális élete pezsgő, a kapcsolódó beruházások időről időre biztosítják a folyamatos fejlődést – hangsúlyozta Rusvai Károly.

A bevezető gondolatokat követően szakemberek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Többek között Beke Márton, a Közös Pontok Közösség-és Településfejlesztő Műhely ügyvezetője beszélt a kultúra és a közösség kapcsolatáról. Gondolataiban kitért a településfejlesztés és a kulturális programok közötti összefüggésekre is. Hangsúlyozta, hogy egy megfelelő tervezet kidolgozásában több fontos szempontot szükséges figyelembe venni. Egyebek mellett a közösség igényeit, javaslatait.

– A rugalmasság, a nyitottság szintén elengedhetetlenek, hiszen egy gyorsan változó világban élünk – mondta a szakember.

A következőkben Tapasztó Ildikó, a polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és sport osztályának vezetője osztott meg gondolatokat a megyeszékhely aktuális kulturális terveiről. Említést tett az elmúlt évek sikereiről, amelyekhez a közösség változatos szféráiból érkező partnerek és támogatók szintén hozzájárultak. Példaként a kétezer-tizennyolcas év adataiból mutatott be néhányat. A város közművelődési célú eseményeinek száma ötezer-hét alkalom volt, amelyeket összesítve közel hétszázhúszezren látogattak meg.

A kulturális célú beruházások és fejlesztések folyamatos bővülése és megvalósulása pedig a hosszabb távú célok minőségében is megmutatkoznak. Így kétezer-harmincötben az Európa Kulturális Fővárosa címet is szeretnék megpályázni. Az esemény további előadásokkal folytatódott, majd javaslatok egyeztetésével, megvitatásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában