MEZŐTÚR

2019.09.28. 11:30

Éva könyve a fazekasmester istenadta tehetségét mutatja be

Badár Balázs neve egybeforrt a fazekasság mesterségével. Élete és munkássága a mezőtúriak és a szakmát művelők számára egyaránt sokat jelent. Számos történet él az emberek emlékezetében a mesterről. Most azonban megszületett egy könyv, amely összefoglalja mindezt, megidézve alakját, s bemutatva, mint művészt és mint embert.

Szabó Lilla Laura

Kissné Mikes Éva alapos kutatómunka után írta meg a könyvét Badár Balázsról.

Forrás: Beküldött fotó

Kissné Mikes Éva hosszú és alapos kutatómunka után készítette el az életrajzi könyvet, Badár Balázs halálának 80. évfordulója alkalmából. Jó néhány hiteles információt maga a mester unokája, Badár Júlia szolgáltatott számára. Emellett levéltári anyagokat, korabeli újságcikkeket is segítségül hívott a kötet elkészítésekor, amelyen gyakran éjszakába nyúlóan dolgozott.

– Júlia tavaly halt meg, ám addig számos részletet megosztott velem az életükről. A könyv megírására részben miatta vállalkoztam. A másik ok pedig az volt, hogy úgy éreztem, valamilyen formában meg kell mentenem ezt az értéket az utókornak. Van olyan, akinek ma már semmit nem mond a Badár név. Ez elszomorított... – kezdte Éva.

A mester istenadta tehetség volt, különleges képessége már gyermekkorában megmutatkozott. A könyv lapjain az is megelevenedik, hogyan vált ez világossá a környezete számára.

– Varjúpásztorkodás közben fedezte fel magának az agyagos földet. Unaloműzésként figurákat készített belőlük, majd a napon kiszárította őket. Ásott nekik egy gödröt és befedte. Ide rejtette el az alkotásait.

– Tíz év körül volt ekkor. Egy nap egy kocsi véletlenül ráhajtott, akkor találták meg őket – idézte fel az író. Kiemelte, hogy innentől a fiatal fiút mester mellé adták tanulni. Már tizenhárom évesen sikeres volt, noha csak két elemit járt ki az iskolában.

– Olyannyira a lelkéből dolgozott, hogy nem volt szüksége más tudásra. Egyébként egész életében mélyen hívő emberként alkotott, a családja szintén követte ebben. A hálaadás igen sokat jelentett számára. Úgy hitte, ha nem így tesz, az úr visszaveszi a tudását – részletezte. A mesterre hatással volt a századforduló új művészeti stílusa, a szecesszió.

Ám az ősi elemeket és módszereket szintén jól ismerte. Végül saját stílust alakított ki, amely újszerű volt a fazekas mesterségben, országosan is. Hercegek, méltóságok, sőt Móricz Zsigmond szintén felbukkant a megrendelői között.

Külföldi sikerei is szép számmal akadtak. Egy belgiumi kiállításon Ferenc József ezüstéremmel jutalmazta, Erzsébet királyné pedig egy nagy dísztányért vásárolt tőle.

Éva könyve nem csak azért különleges, mert a Badár család életét mutatja be. Egyúttal remek korrajzot ad a huszadik század mindennapjairól. Az Agyagcsodák megálmodója című kötet méltó emléket állít a híres fazekasmesternek és a korszaknak is, amelyben alkotott.

Kissné Mikes Éva alapos kutatómunka után írta meg a könyvét Badár Balázsról.
Fotó: Beküldött fotó

Szívesen olvas

Éva egész életében a pedagógiai pályán tevékenykedett. Rajztanárként számos fiatal tehetség kibontakoztatásában segített, fáradozott. Mindent egybevetve ötvenkét évig okította a diákokat. A tudás és értékmegóvás iránti vágy mindig is jellemezte őt. Szerteágazó ismereteit megannyi területről gyűjtötte, szívesen olvas. Ignácz Rózsa könyveit mostanság fedezi fel újra magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában