FELHÁBORÍTÓ

2018.02.10. 15:24

Tilos a cigi, mégis füstölnek a buszmegállókban és a játszótereken is

Vajon betartható maradéktalanul a szabályozás, mely tiltja a játszótéren, a buszmegállóban és egyéb közterületen történő dohányzást? Körképünkből úgy tűnik, egyelőre nem.

Munkatársainktól

A buszmegállókban is sokan rágyújtanak a tiltás ellenére Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Kevéssé! – válaszolja röviden, de határozottan Tompa László.

Kunszentmárton közterület-felügyelőjét arról kérdezzük, komolyan veszik-e a lakosok a szabályozást, miszerint tilos bizonyos közterületen dohányozni.

Évek óta törvény tiltja a dohányzást a buszmegállókban, a gyalogosok által használt aluljárókban, a játszótereken és azok ötméteres körzetében. De az iskolák, kórházak, gyermekjóléti intézmények udvarán sem lehet rágyújtani. Hiába azonban a szigorú törvény, ha az csak alig betartható.

– Mintha Kunszentmártonban nem is tudnának a törvény létezéséről. A legtöbb dohányos ott gyújt rá, ahol akar. Úgy tűnik, hogy keveseket érdekel, hogy éppen hol vannak és kik állnak körülöttük. A játszótéren, gyerekek mellett ugyanúgy előveszik a cigit, mint a buszmegállókban – fejti ki Tompa László.

Hozzáteszi, a törvénytisztelő, vagy éppen a füsttől köhögő lakosok nem merik figyelmeztetni a másikat. Többeknek ugyanis rossz tapasztalatuk van a reakciókkal kapcsolatban. Ugyan, kinek lenne kedve egy felmenőit emlegető vélemény végighallgatáshoz vagy rosszabb esetben egy nyakleveshez?! Nyelnek inkább és tűrnek.

– Nemrégiben a játszótéren jártam, ahol egy közmunkás dohányzott. Éppen akkor értem oda, amikor éppen eldobta a csikket.

Figyelmeztettem, hogy „elejtett” valamit, erre közölte, semmi közöm hozzá, úgyis ő takarít. Valahogy ilyen a hozzáállás városunkban a témához – ingatja fejét László, akinek egyébként megvan (lenne) a lehetősége a büntetésre. Komoly probléma azonban – a férfi szerint –, hogy mindent alaposan bizonyítani kell, leginkább fényképpel vagy térfigyelő felvétellel.

Ugyanis, ha nincsen más tanú rajta kívül, az ő szava nem elégséges a bírság kiszabásához. Ha pedig többen is látják az esetet, a „haverok” sokszor a felügyelő ellen vallanak. Az állandó fényképezgetés azonban nem életszerű.

A buszmegállókban is sokan rágyújtanak a tiltás ellenére
Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Nem egyszerűsíti a munkánkat az sem, hogy egy cigaretta miatt rengeteg papírt kell kitölteni.  Sokszor inkább nem is vállaljuk ezt fel, csak figyelmeztetünk és nem büntetünk. Pedig lehetne, akár tízezer forintot is kiróhatnánk a tilosban dohányzókra.

Kiderül az is, hogy az ilyen jellegű helyszíni bírságok korábban az önkormányzat pénztárát gyarapították, január elsejétől azonban már az államkincstárét.

– A számlaváltozás miatt már nem jó a tavalyi csekktömb, újat kell beszereznünk. Most tehát, ha akarnánk sem tudnánk büntetni.

A törvény betartatása tehát jelenleg több sebből vérzik – állítja a kunszenti közterület-felügyelő.

Azonnal figyelmeztetnek, ha szabálytalanságot látnak

Törtelen sem zökkenőmentes a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartatása.

– A többség ügyel arra, hogy ne gyújtson rá a buszmegállókban, játszótéren. Vannak azonban néhányan a faluban, akiket a dohányzásra vonatkozó helyi rendelet egyáltalán nem zavar. Amikor azzal szembesülünk, tiltott helyen dohányzik valaki, azonnal figyelmeztetünk – taglalta Vörös László, törteli közterület-felügyelő.

A Tisza-tó térségében viszont nem okoz gondot a szabályozás betartása. Legalábbis így nyilatkoztak a lapunk által megkérdezett önkormányzatok és településvezetők. Ennek ellenére a lakosok tapasztalhatnak ellenpéldát.

– Többször láttam már a buszmegállóban dohányzó vagy parkban alkoholt fogyasztó fiatalokat – panaszolta lapunknak a tiszafüredi Kiss Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában