SZOLNOK

2019.07.24. 07:00

Festményt adományozott a református templom felújításához

Batári István hat éve kezdett komolyabban foglalkozni a festészettel. Jelenleg egyébként már több mint háromszáz képe van, Budapesten és Szolnok több pontján is rendezett kiállításokat. A magát amatőr festőnek valló, 64 éves férfi távolabbi célja, hogy igazán jó portrékat fessen. A szolnoki református templomot ábrázoló festményét felajánlotta az egyházközösségnek, akik az árverésen befolyt összeget a felújításra fordítják majd. Több mint háromszáz festmény díszíti Batári István amatőr festő szolnoki műtermének falát.

P. Pusztai Nóra

Batári István napi két-három órát tölt a műtermében. A folyamatos gyakorlás célja, hogy igazán jó portrét készíthessen.

Fotó: P. Pusztai Nóra

– Egész életemben szerettem rajzolni, talán az anyukámtól örökölhettem a képzőművészeti vénámat – kezdte történetét Batári István.

– Már általános iskolásként is csak ötösöm volt rajzból, mégsem ezt a pályát választottam. Huszonegy évig geofizikai kutatásokban észlelőként dolgoztam, utána programozó voltam. A nyugdíjas éveimben nem tudtam mit kezdeni magammal, a párom íratott be egy jobb agyféltekés tanfolyamra. Előtte sosem tetszett, amit rajzoltam, ott viszont önbizalmat kaptam – folytatta a hatvannégy éves szolnoki férfi.

– A rajzolás örök szerelem marad. Néhány éve megismerkedtem Kaid Nabillal, akinek művészboltja volt a városban, nála csiszolgattam a rajztechnikámat is. Az ő hatására kezdtem festeni: szeptemberben lesz hat éve, hogy ecsetet fogtam a kezembe.

István meglehetősen önkritikus, előfordult már olyan is, hogy a képet, amit úgy ítélt meg, hogy már nem tud rajta javítani, szét is tépte. Technikáját folyamatosan csiszolja, naponta két-három órát tölt a műtermében gyakorlással.

– Különböző technikákkal próbálkozom, hogy megtaláljam: mit szeretek igazából festeni. A képeim között akadnak csendéletek virágokról, tájképek, akt, portrék és bármi, ami megtetszik. Nem is célom specializálódni, bár az esetek többségében az emberábrázolás áll a középpontban.

A festő kifogyhatatlan a témákból. Ismert embereket leginkább fotóról örökít meg, kedvence az Aranyásó képe, amit már el tud fogadni késznek.

A magát amatőr festőnek valló Istvánt Volegov stílusa és munkamorálja ösztönzi. De akadnak magyar festők is, egyebek mellett Gulyás László, Gasztonyi Kálmán vagy Cene Gál István, akik hatással vannak rá. Szerinte akkor lehet művész valaki, ha a közönség annak tartja.

– Én csak azt tudom lefesteni, amit látok. Egy képzelt képet még nem tudok megjeleníteni a vásznon, de azon dolgozom, hogy ez is sikerüljön – mondta István.

Elmondása szerint képei realisták, enyhe impresszionista beütéssel. Nem dolgoz ki mindent tűélesen a vásznon, de azért a színeket a helyén kezeli és a karakterre is rá lehet ismerni. Az embereket csillogó szemmel ábrázolja.

– Nem bonyolult, de a jó szem elengedhetetlenül fontos a jól kidolgozott portréhoz. A tekintet ugyanis odavonzza a figyelő szemeket.

Batári István napi két-három órát tölt a műtermében. A folyamatos gyakorlás célja, hogy igazán jó portrét készíthessen.
Fotó: P. Pusztai Nóra

Egy hét alatt elkészülhet

Egyalakos kép jobb esetben egy hét alatt készül el. Egyszerre párhuzamosan hat-nyolc képen dolgozik István, aki hobbiként tekint a festésre. Szerinte a férfiakat a karakteres vonásaik miatt könnyebb lefesteni. A gyerekek a tónustalan arcukkal, ráncok és gödröcskék nélkül kifejezett kihívást jelentenek számára.

– Azok sikerülnek jól, amik gyorsan elkészülnek, amin javítani kell, azok a végén sem tetszenek igazán. Célom, hogy olyan portrékat fessek, ami nekem is tetszik.

Budapesten és Szolnok több pontján is rendezett már kiállítást, közel harminc képe került falra. Néhány művésztársával – akik Kaid Nabilnál tanultak – megalakították a Szolnoki Műhelyt, ahol egymást segítve gyakorolnak, hogy minél jobb alkotások születhessenek a kezük nyomán.

– Pontosan tudom, hol tartok és hova szeretnék eljutni – hangsúlyozta Batári István.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában