Őrzés

2017.09.21. 14:40

Önkéntes „ürgeőrök” vigyázzák éjjel-nappal a kisállatokat

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ürgetelepítést végez a Nagykunságban, három, országosan védett területen.

Forrás: Shutterstock

Az ürge fokozottan védett, ám élőhelyeinek mind nagyobb arányú megszűnése miatt állománya az utóbbi időben megfogyatkozott. Az ürge a kerecsensólyom legkedveltebb táplálékállata, különösen a fiókanevelés időszakában.

A telepítés kettős célt szolgál: a megritkuló ürgék új életképes állományainak megőrzése és a fokozottan védett ragadozó madaraink állományainak növekedését is segítik az új ürgepopulációk.

Az áttelepített ürgék számára az első néhány nap kritikus, ilyenkor az új terepet még nem ismerő példányok könnyű zsákmányai lehetnek a környékbeli ragadozóknak. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban folyamatos őrzéssel biztosítsák a nyugalmat számukra, hogy kényelmesen belakhassák új élőhelyüket.

Forrás: Shutterstock

Ezért jelen vannak az önkéntes „ürgeőrök” a területen, akik éjjel-nappal felváltva figyelik, és mozgásukkal elriasztják az ürgéket veszélyeztető ragadozókat, illetve az ürgék etetéséről is gondoskodnak.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!