Szabadtéri égetés

2018.07.04. 12:37

Fogadjuk meg a katasztrófavédelem tanácsait!

Az elmúlt napon több olyan esethez vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, amely során szabadtéren keletkezett tűz harapódzott el. Összesen hat ilyen jellegű esemény történt kedden.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A legsúlyosabb helyzet Kunszentmárton határában alakult ki, ahol körülbelül másfél hektáron égett avar, gaz és nádas. A tüzet csak három vízsugárral sikerült megfékeznie a

kunszentmártoni és a szarvasi hivatásos tűzoltóknak. Szerencsére senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

Az utóbbi időszakban kevés csapadék esett megyénkben, ezért akár egy kisebb szikra is begyújthatja a növényzetet, a lángok pedig gyorsan elterjedhetnek. Fontos tehát felhívni a figyelmet a szabadtéri tüzek megelőzésére, hiszen ezek kilencvenkilenc százalékát emberi gondatlanság okozza!

– Belterületen általában tilos szabad téren égetni, kivéve ott, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi. Természetesen a kerti grillezés, a szabadtéren való sütés-főzés továbbra is megengedett a tűz állandó felügyelete mellett.

– A külterületen lévő lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkező hulladék égetését előzetesen engedélyeztetni kell az illetékes környezetvédelmi és tűzvédelmi hatósággal.

– Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. Aki megszegi a szabályokat, bírságot kaphat!

Ha megengedett a tűzgyújtás, akkor fontos az alapvető szabályok betartása:

– A szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!

– Mindig legyen a tűz közelében megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz vagy homok) és kéziszerszám, ami segítheti a lángok megfékezését.

– Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet felügyelet alatt tudunk tartani!

– Tűzgyújtás előtt tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének!

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában