Jászkunság

2020.01.16. 16:30

Fontos vízügyi jubileumokra emlékeznek idén

Ebben az esztendőben öt kiemelkedő vízügyi esemény jubileumára emlékeznek a Közép-Tisza vidékén.

Munkatársunktól

Idén 80 éves a Tiszafüredi Öntözőrendszer, Magyarország első ilyen létesítménye, 50 éve vonult le az 1970. évi, 20 éve pedig a 2000. évi rekord árvíz a Tiszán.

Ugyancsak két évtizede történt a tiszai cianid­szennyezés, s 10 évvel ezelőtt nyitották meg – elsőként a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program keretében épült árvízi tározók közül – a tiszaroffit, tájékoztatott a Kötivízig.

Az ezredforduló évének februárjában vonult le a Tiszán a cianidszennyezés. Az Országgyűlés 2000. június 13-i határozatában február 1-jét, a szennyezett víztömeg Magyarországra történő bejutásának napját a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította. A szolnoki önkormányzat minden évben megemlékezést szervez a Tiszavirág gyaloghídnál, amelyen közéleti és egyházi személyiségek mellett a Kötivízig vezetője is kifejti gondolatait a folyót ért ökológiai katasztrófáról és a védekezésről.

Idén ötven éve vonult le az 1970. évi nagy árvíz, ami 909 centiméterrel tetőzött Szolnokon, s ezt követően még 29 évig őrizte elsőségét. Az eddig mért legmagasabb vízállás azonban 20 évvel ezelőtt, április 19-én alakult ki a Tisza e szakaszán, 1041 centiméteres szolnoki tetőzéssel.

A tiszaörvényi szivattyútelepet, s ezzel együtt az első, országos szinten is jelentős tiszafüredi öntözőrendszert 1940. június 20-án helyezték üzembe. A 3,2 millió pengő költséggel megépített rendszer 115 négyzetkilométer öntözését biztosította.

S végül az ötödik jubileum: 10 évvel ezelőtt, június 10-én 17 órakor nyitották meg – elsőként a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program részeként megépült árvízi tározók közül – a tiszaroffit. A létesítmény 56 millió köbméter vizet fogadott be, jelentősen lecsökkentve ezáltal az akkori árhullám magasságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában