jászkunság

2019.01.28. 11:30

Ha kell, gyógyszert hoznak és a kocsit is beindítják a fagyban

Ezekben a napokban is kiemelt figyelmet kapnak a tanyavilágban élők, hiszen a hófödte külterületeken sokszor jócskán elkél a segítség. A tanyagondnokok és a családsegítők mellett a polgárőrök és az egyházi szervezetek is segítő jobbot nyújtanak azoknak, akik a leginkább rászorulnak a peremvidéken.

Joó Zs. – Hartai G.

Antal András atya és Polák Attiláné. Az édesanya egyedül neveli gyermekeit, tűzifával, élelmiszerrel segíti őket a plébánia

Fotó: Joó Zsuzsa

A csépai plébánia vezetője, Antal András atya és társai csaknem száz, a Tiszazugban élő családot támogatnak. Tűzifát, élelmiszert, ruhaneműt és tápszert visznek ki a lakosoknak…

– Az Isten hozta magukat! – csapja össze tenyerét már messziről Laczkóné Nagy Ibolya. Az asszony otthona valahol Csépa határában található. – Elfogyott a vizem, se fürödni, se mosni nem tudok.

– Van még pár flakon ásványvizem, de abban mégsem fürödhetek – magyarázza örömének okát Ibolya. Házában rend és tisztaság, a konyhában csülökpörkölt készül. Amikor kézfogásra kerül a sor, a háziasszony bicegve jön elénk. Akkor látjuk, egyik lábát levágták, műlábbal közlekedik.

– Hozzanak már egy kis vizet nekem! – kéri Andrást az asszony. Majd felénk fordulva elmeséli, a házba nincsen bevezetve az ivóvíz, az egy kilométerre lévő kútról kell hordani azt.

– Szárazabb időben elektromos kisautójával még csak-csak eljut odáig, de ebben a sárban, hóban már a kapunál elakad vele. Persze, ha nagyon kell, fél lábbal is elbotorkálna mindenhová, de most, ebben az időben ez szinte lehetetlenség.

Ibolya elmondja, a víz, a fürdőszoba hiánya okozza neki a legnagyobb nehézséget, főleg télen mások segítségére szorul. Az atya megnyugtatja, máris intézkedik, egy kollégája hamarosan hozza a kanna vizet. És megkéri, hívja bátran, ne várja meg, hogy valaki egyszer csak betoppan hozzá.

Laczkóné Nagy Ibolya Csépa és Cserkeszőlő határában él egy tanyán. A téli időszakban különösen nagy szüksége van mások segítségére
Fotó: Joó Zsuzsa

Antal András elmondja, a helyiek már tudják, hogy hozzájuk mindig lehet segítségért fordulni. Kollégáival együtt naponta látogatja a tanyákon élő embereket, akik közül akad, aki csak pár tízezer forintból él.

A személyes látogatás akár életet is menthet, arról nem beszélve, van, akinek csak a családsegítő, a tanyagondnok vagy éppen ő maga jelenti az egyetlen kapcsolatot a külvilággal.

Törtelen a polgárőrök is besegítenek, ha a tanyákon élők segítségre szorulnak a hidegben. Nagy Zoltán, a Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület alelnöke arról beszélt lapunknak, éjszakai szolgálataik során többször járőröznek a falu határában. Ezekben a napokban különösen.

– Esetünkben ez azt jelenti, hogy az este tíz és éjjel három óra között fokozottabban figyelünk a tanyasi területeken – mutatott rá. Majd hangsúlyozta, az elmúlt napokban bizony többször is elkélt a gyors segítség.

Antal András atya és Polák Attiláné. Az édesanya egyedül neveli gyermekeit, tűzifával, élelmiszerrel segíti őket a plébánia

– Rendkívül sokféle esettel szembesültünk mostanában. Volt, aki a gyógyszeréért nem tudott elmenni a zord idő miatt, míg másutt az autó beindításánál számítottak ránk. A múlt hétvégén egy hóban fekvő embernek kellett segítséget nyújtani.

– Ugyancsak nemrégiben kutyakeresést végeztünk, de egy jármű mentésénél is közreműködtek már a kollégák… – sorolta legkirívóbb eseteiket a polgárőrvezető.

– Ahol igénylik, kimegyünk és eltakarítjuk a járdát vagy kiszállítjuk a tüzelőt – vette át a szót Bódi Andor. A Szolnok Városi Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, tavaly ilyenkor nagyon sok kérés érkezett hozzájuk, idén azonban még nem kaptak jelzést.

– Ennek ellenére felkészültünk a legfontosabbakra. Három-négy mázsa tűzifát ki tudunk szállítani, ha rögtön kell a segítség. Utánfutónkra ugyanis ennyi fér egyszerre. Természetesen, igény esetén, több fuvarral, ennél nagyobb mennyiség kihordását is megoldjuk! – summázta az elnök.

Önkéntes mentőszervezeteket is bevonnának

– Rendkívüli időjárás esetén a speciális szaktudással rendelkező önkéntes mentőszervezetek bevonására is sor kerülhet. Egyebek mellett terepjáró-, illetve műszaki mentési képességekkel és egészségügyi kapacitásokkal rendelkező önkéntesek tartoznak ebbe a körbe… – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Németh Ádám hangsúlyozta, ha az időjárási helyzet súlyosabbra fordulna, döntés születhet az ügyelet megerősítéséről és az operatív munkacsoport készenlétbe helyezéséről. – Az elmúlt napok eseményei azonban nem indokolták az operatív törzs felállítását, s további intézkedésekre sem került sor – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában