Indíts újra egy szívet!

2017.10.17. 17:27

Ha leáll a szív, sorsdöntőek lehetnek az első percek – újraélesztési bemutatót tartottak (videó, galéria)

Indíts újra egy szívet! – ezzel a szlogennel szervezte akcióját az újraélesztés világnapjához csatlakozva az Országos Mentőszolgálat. Bárki, aki hétfőn ellátogatott a Szolnoki Mentőállomásra, megtanulhatta az újraélesztés alapjait.

A legtöbb érdeklődő azért érkezett, mert valamilyen módon érintett abban, hogy elsajátítsa a segítségnyújtás legalapvetőbb mozzanatait.

– Féléves a kisfiunk, s bizony, sokszor borzadva gondolok arra, hogy mihez kapnék, ha esetleg riasztana a légzésfigyelő – tudtuk meg B. Katalintól, aki családjával együtt érkezett.

– Most megmutatták a babák újraélesztésének menetét is, kipróbálhattuk, de ami igazán megnyugtató volt, hogy lehetőségünk nyílt egy kicsit szétnézni a mentőállomáson.

– Annak idején, a jogosítvány megszerzésekor ugyan egészségügyi tanfolyamon is részt vettem, de annak már jó 15 éve, alig emlékszem belőle valamire – tette hozzá Szebeni Klára.

– Most felidéztük az akkor tanultakat, így talán többet tudok segíteni, ha egyszer úgy adódik. Nemrégiben városi szinten is felvetettem, hogy hasznos lenne egy ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyam, amin bárki részt vehet. Annak is fontos eleme lehetne az újraélesztés elsajátítása.

Évente két-háromszáz esetben vonulnak újraélesztéshez megyénkben a mentők, ám az esetek alig húsz százalékában tudják megmenteni a pácienst. Pedig, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni, ez az arány akár hetven százalék is lehetne.

Még ma is kevesen tudják ugyanis, hogy hirtelen szívhalál esetén hiába hívják azonnal a mentőt, az első percek sorsdöntőek lehetnek.

Hiszen a leggyorsabb mentő sem teremhet azonnal a helyszínen, s ha csak tehetetlenül állunk a megállt szívű ember mellett, értékes percek telnek el. Amíg a mentő odaér, a diszpécser telefonon keresztül segítséget nyújthat tanácsaival, de csak a helyszínen lévők nyújthatnak érdemi elsősegélyt a bajban lévőnek.

– Esősorban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet – emelte ki Kardos József megyei vezető mentőtiszt.

– Arra biztatunk mindenkit, hogy legyen meg benne a hajlandóság a segítségnyújtásra. Segítsen bármilyen módon a mentő kiérkezéséig, az biztosan jobb, mint ha semmit sem tenne.

– Csak így van esélye a betegnek a maradéktalan gyógyulásra, hiszen négy-öt percen belül már visszafordíthatatlan károsodás következik be. Ennyi idő alatt pedig szinte lehetetlen, hogy odaérjen a mentő.

[embed]]

– Ám ha a páciens körül lévők tudnak újraéleszteni, sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra.

– Szerencsére szolnoki viszonylatban nagyon jó az arány, számos könnyen kezelhető defibrillátor van kihelyezve közterületeken, intézményekben. A gép által előírt utasításokat követve mindenképpen többet segítünk, mintha csak állnák a kezünket tördelve a beteg felett – mondta.

Egyre több készülék van

A szolnoki közterületeken, intézményekben kihelyezett defibrillátorokról nemrégiben térkép készült, illetve listát is vezet a mentőszolgálat, hogy adott esetben a segélykérő telefonálókat is tájékoztatni tudják a lehetőségről, amíg kiér a mentő a beteghez. Sőt, a közelmúltban elkezdték feltérképezni az egész megyét ebből a szempontból. Amint azt a megyei mentőtiszttől megtudtuk, jelenleg elsősorban orvosi rendelőkben, ipari területeken, hivatalokban vannak újraélesztésre alkalmas, félautomata készülékek elhelyezve.

Szilvási Zsuzsa

A fotókat és a videót készítette: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!