Szolnok

2019.05.15. 13:55

Ha tudást kapnak, jól döntenek a diákok

Játékos formában ismertetik a komoly témákat, és tiltás helyett tényközléssel közelítik meg a szórakozás különböző oldalait. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, Csák-Magyari Lilla intézményvezető és Kass Melinda Aletta szakmai vezető az iskolai drogprevenciós foglalkozásaikról mesélnek.

Szabó Lilla Laura

A szakemberek megyeszerte tartanak beszélgetéseket az általános és középiskolásoknak. Céljuk nem az elrettentés, hanem a tájékoztatás

Forrás: Beküldött fotó

– Három évvel ezelőtt egy középiskolából kerestek meg minket, hogy tartsunk előadást a témával kapcsolatban. Ezt a lehetőséget nagyon jó ötletnek tartottuk. Viszont az volt a célunk, hogy olyan programot állítsunk össze, melyben a diákoknak lehetőségük van szabadabban beszélgetni, kérdezni – kezdi Csák-Magyari Lilla.

Az első alkalomra tehát könnyed, interaktív feladatokkal készültek. A kezdeti szorongás pedig hamar oldódott a fiatalokban, a szakemberek értékes információkhoz jutottak. Azóta már jó néhány intézményt meglátogattak, még általános iskolákba is meghívták őket.

A játékosság kulcsfontosságú a beszélgetések alatt. Mivel kisebb csoportokban jobban lehet dolgozni, általában kettéosztják a húsz fő feletti létszámmal rendelkező osztályokat. A rövid bemutatkozás és „bemelegítő” beszélgetés után különböző szituációs játékokkal folytatják az órát.

A szakemberek megyeszerte tartanak beszélgetéseket az általános és középiskolásoknak. Céljuk nem az elrettentés, hanem a tájékoztatás
Fotó: Beküldött fotó

Példaként Lilla elmeséli, hogy az egyik feladat egy képzeletbeli, új bolygó megalkotása. Itt minden törvényt, értéket, büntetést a fiatalok hozhatnak meg, ezeket mutatják be egymásnak. Természetesen az alkohol és a kábítószer kérdésköreit is belefűzik a témákba.

– Érdekes látni azt, ahogyan a világhoz viszonyulnak – magyarázza Kass Melinda Aletta szakmai vezető. – Sokkal bátrabban fejezik ki magukat egy ilyen feladat során. Gyakran visszaköszön a szülőkkel töltött idő fontossága, ami a dünnyögő kamaszoknak is sokat számít.

– Az ital- és drogfogyasztással kapcsolatos információik pedig általában elég pontosak. Ezt azonban nem szabad negatívan értelmezni. Jóval több veszélytől tudják megóvni magukat azáltal, hogy megfelelő tudással rendelkeznek az adott helyzetről.

Persze a szakemberek is kiegészítik mindezt, hogy átfogóbb képet kaphassanak a lehetőségekről, következményekről. Az intézményvezető kiemeli, hogy nem tiltással kezelik az egyes témákat. A tényközlés sokkal célravezetőbb és nagyobb segítséget nyújt nekik a tájékozódásban.

– A „Ne csináld!” mondat gyakorlatilag olaj a tűzre. Mi arra próbálunk rávilágítani, hogy akár az ital, akár a kábítószer kapcsán milyen következményekkel és helyzetekkel találkozhatnak. Illetve, hogy adott esetben mit tehetnek meg saját magukért vagy a társukért.

– Ezen elvekből kiindulva készítettek egy „Bulizz okosan!” csomagot, amit ki is osztanak a foglalkozások végén. Többek között tartalmaz egy tájékoztatót, amely valóban hasznos tanácsokkal látja el a fiatalokat. Részletezi jó néhány szer hatását is. Emellett javaslatokat közöl arra vonatkozóan, kihez forduljanak, ha mégis baj történik.

– Természetesen erről szintén szükséges beszélni. A foglalkozásokat a szerhasználók életéből vett példákkal zárják. Ennek pedig nem az elrettentés a lényege, bár tény, hogy a legtöbbször feszült figyelemmel és döbbent csönddel hallgatják a történeteket – teszi hozzá Csák-Magyari Lilla.

– Az ártalomcsökkentés az elsődleges célunk. A döntési helyzetben nem áll mellettük senki. Ha egy ilyen beszélgetés pozitív irányba tudja befolyásolni a választásukat, akkor van igazi sikere a munkánknak. Szerencsére egyébként az a jellemző, hogy a fiatalok valamilyen, a szülővel közösen kialakított szabályrendszeren belül szórakoznak – magyarázza.

Az információnak, megfelelő tudásnak és a családi kapcsolatoknak tehát kulcsfontosságú szerepük van. Hiszen „okosan” bulizni azért érdemes, hogy a kamaszkor éveit valóban szép és boldog időszakként őrizhessék magukban. Megbánás és egész életüket befolyásoló, negatív következmények nélkül.

Ezerötszáz iskoláshoz jutottak el a foglalkozásokon keresztül

Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei az elmúlt években megközelítőleg ezerötszáz diákhoz jutottak el a foglalkozásokon keresztül. Jász-Nagykun-Szolnok megyén kívül Pest megyéből is kaptak meghívást.

Az általános iskolákban a felsőbb évfolyamokat látogatják. Itt jellemzően az alkohol hatásairól beszélgetnek a diákokkal. A foglalkozások hasznosságát az is jelzi, hogy egyes intézmények rendszeres látogatást kérnek a szervezet munkatársaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában