JÁSZBERÉNY/JÁSZSÁG

2018.07.17. 17:19

Hagyományőrző közösségi térré alakítják a berényi parasztházat

A Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület legfontosabb célja, hogy bemutassa a Jászságban tevékenykedő kézművesek, népművészek tevékenységét, minél szélesebb körben megismertesse a népi kultúrát. A fiatal egyesület szakmai tanácsaival segítve, elképzelhető, hogy Jászberényben még ebben az évben egy népművészeti alkotóházat rendeznek be.

Banka Csaba

„Jászkunsági Gyerek Vagyok” Megyei Népművészeti Szemle döntője Jászapátin

Fotó: Banka Csaba

Kormányhatározatban döntöttek arról korábban, hogy megóvják hazánk népi építészeti emlékeit, ezzel együtt a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget. Ki is írtak egy pályázatot azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtsanak az arra érdemes régi házak felújítására.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Jászságban egy jászkiséri és egy jászapáti ház mellett Jászberényben egy százötven éves parasztházat újíthat fel az önkormányzat. Az év elején Alvári Csaba, Jászberény főépítésze érdeklődésünkre elmondta, hogy szeretnék lakhatóvá tenni a műemléképületet.

Arról azonban még nem született akkor döntés, hogy milyen funkciót kaphat majd a régi zsellérház. Felvetődött, hogy vendégházként működtetik majd a Kígyó utcában található épületet, illetve azt sem vetették el, hogy egy hagyományőrző civil közösség kezelésébe adják a házat.

Mostanra kiderült, a testület ez utóbbi funkció mellett döntött.

A Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület elnöke, Gál-Dobos Bea elmondta, hogy a kétosztatú, földpadlós, búbos kemencével ellátott lakóház felújítása már megkezdődött, várhatóan még ebben az évben le is zárul a kivitelezés.

Időközben pedig megszületett a közművelődési megállapodás arról az önkormányzat és a népművészek között, hogy a városi tulajdonú épületet a Jászkerület Nonprofit Kft. működteti a későbbiekben, a szakmai, közösségi programokat viszont az egyesület szervezi az épületben.

Egyértelmű célként határozták meg a népi kézműves kultúra népszerűsítését, az ezt szolgáló programok előkészítését és végigvitelét.

Gál-Dobos Bea hozzátette, az új közösségi tér berendezését is korhű módon szeretnék megoldani, ennek megfelelően rendelik meg – egy másik pályázati keret anyagi lehetőségeit kihasználva – az épület bútorzatát, XIX. századi mindennapoknak megfelelő használati eszközeit. Abban bíznak, hogy advent idejére megnyithatja kapuit a népművészeti alkotóház.

Bővítenék a régi házat

A másfél évszázada épült zsellérház a felújítást követően sem lesz akkora, hogy kizárólag abban közösségi események szervezésére nyílna lehetőség. Ezért építenek hozzá egy kiegészítő létesítményt is, melyben kialakítják a foglalkoztató teret, a szociális helyiségeket, amivel együtt már kialakulhat a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület alkotóháza.

Borítóképünk 2017 decemberében készült a „Jászkunsági Gyerek Vagyok” Megyei Népművészeti Szemle döntője Jászapátin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában