rendőrkutyák

2020.03.14. 07:00

Három bűnügyi kutyavezető lát el készenléti szolgálatot megyénkben

Megyénk rendőrkutyái, ha egyszer szimatot fognak, akkor megállíthatatlanok. És nem csupán az ebek, de vezetőik is bevetésre készek az év minden napján, hogy közösen csípjék nyakon a rosszfiúkat.

Czakó Nóra

Vida Miklós törzszászlós már évek óta együtt dolgozik Dióval a megyeszékhelyen

Fotó: Mészáros János

Megyénk területén három bűnügyi kutyavezető lát el készenléti szolgálatot. Válé Máté főtörzsőrmester és Vida Miklós címzetes rendőr törzszászlós a megyei rendőr-főkapitányságon, Kutich József címzetes rendőr főtörzszászlós pedig a Mezőtúri Rendőrkapitányságon.

Válé Máté egy nyomkövető, Kutich József pedig két nyomkövető és egy kábítószer-kereső kutyával, Vida Miklós két nyugdíjazás előtt álló – egy kábítószer-kereső és egy nyomkövető –, egy aktív nyomkereső, valamint egy kábítószer-kereső növendék ebbel dolgozik.

Két legnagyobb ellenségük az idő és a városi forgalom

A megyében szolgálnak még közrendvédelmi területen dolgozó kábítószer-kereső és járőrkutyák, általános rendőrkutyák – melyek járőrfeladatokra alkalmasak és alapszinten nyomkövető képességekkel is rendelkeznek –, valamint robbanóanyag-kereső és szagazonosító kutyák. Érdekesség, hogy az USA-ban szolgáló németjuhászok többsége Magyarországról és Szlovákiából származik.

Vida Miklóstól megtudtuk, hogy a bűnügyi kutyavezetők felváltva adnak állandó készenlétet az egész megyére vonatkozóan.

– Változó, hogy milyen gyakran van szükség a kutyák segítségére, de egyre kevesebb a helyszíni bűncselekmény. Amikor 2011-ben kutyavezető lettem, volt alkalom, amikor kimentünk egy helyszínre, ahol éppenhogy csak végeztünk, már mentünk a következőre. Ma már nincs ilyen, hogy helyszínről helyszínre járunk – mondta Vida Miklós, aki elárulta, hogy a nyomkövető kutyák legnagyobb ellensége az idő és a városi forgalom sűrűsége, hiszen a szag folyamatosan párolog.

Vida Miklós törzszászlós már évek óta együtt dolgozik Dióval a megyeszékhelyen
Fotó: Mészáros János

Hathetes korukban kezdik a kiskutyák felkészítését

– A nyomkövető kutyák használhatóak eltűnt emberek keresésére is, de nagyon nehezek a feltételek. A legnagyobb probléma, hogy nem azonnal jelentik be az eltűnést. Hiába látták az illetőt valahol három nappal korábban, nyomkövető kutyával eredményt elérni ekkora időkiesés estén sajnos már szinte lehetetlen.

A kutyának kell egy kiindulási pont, ahol felveszi a szagot, és utána azt követi végig. Mikor a családtag által átadott ruhadarabról kap szagot a kutya, csak egy körön belül keres, utána visszajön, mert nem találja a keresett személyt, hiszen nincs kiindulási pont, nincs hozzá nyomcsapás.

Vida Miklós arról is beszélt, hogyan lesz a négylábúakból rendőrkutya. Mint kiderült, a legjobb az az eb, amelyik erre válogatott szülőktől származik. A jó gazda már korán elkezd foglalkozni a kölykökkel, hathetesen indul a különböző készségek (például zsákmányszerző készség) fejlesztése és a szocializáció. Ezzel felkészítik őket arra, hogy alkalmasak legyenek munkakutyának.

Hamis legenda, hogy drogot etetnek velük kiképzéskor

– Ahhoz, hogy egy kutya állományba vételre alkalmas legyen, számtalan tulajdonsággal kell rendelkeznie. Meg kell benne lennie az érdeklődésnek, bátorságnak, motiválhatóságnak, kitartásnak, erős és terhelhető idegrendszernek. Kereső feladatokhoz szükséges a nagyon erős zsákmányszerző ösztönből fakadó apportírozó, vagyis visszahozó szenvedély, a személy elleni alkalmazásoknál pedig a megfelelő agresszió. Fontos, hogy legyen önálló, kitartó, játékos, és főként magabiztos. Ne ijedjen meg egy számára még ismeretlen tárgytól – sorolta Vida Miklós.

– A kutyák képességét tesztekkel mérik fel Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban, ahol egészségi állapotukat is ellenőrzik. A kábítószer-kereső kutyáknak négy, a nyomkövető és a robbanóanyag-keresőnek pedig hat hónapig tart a kiképzése. Kering egy legenda: a kábítószer-kereső kutyákat úgy képzik, hogy drogot etetnek velük, de ez nem igaz – tette hozzá.

Válé Máté és hű társa, Negro több izgalmas bevetésen vettek már részt
Fotó: Beküldött fotó

A legcsodálatosabb, ha az eb a gazdájáért dolgozik

Az igazság az, hogy betársítják a kábítószer szagát ahhoz, amit a legjobban szeret az eb, például a játékához.

– Elrejtjük a kutya játékszerét, és ha már tízből kilencszer magabiztosan megtalálja, akkor azt a droggal együtt rejtjük el. Amikor már mindkettőt hozza, már csak a kábítószer kerül a rejtekhelyre. Amikor azt előhozza, odaadjuk neki a játékot, vagyis megjutalmazzuk. Tehát pozitív dolgokkal vesszük rá a keresésre, a munkára. Természetesen más technikával is van lehetőség motiválásra, de mikor a kutya a gazdájáért dolgozik a köztük kialakult szeretet miatt, az a legcsodálatosabb érzés. Szerintem ez a szakma csúcsa – tette hozzá.

Negro kiszagolta, majd a járőrök karjaiba zavarta az elkövetőket

Válé Máté hatéves Negro névre hallgató nyomkövető kutyájával lát el szolgálatot a megyében. Volt olyan esete, amikor a négylábú zavarta a járőrök karjaiba az elkövetőket.

– Január elején két férfi Szolnokon kirabolt egy hajléktalant – idézte fel az esetet a bűnügyi kutyavezető. – Amikor a járőrök intézkedés alá akarták vonni őket, a körbekerített Vegyiművek területére menekültek be. Ekkor kérték a mi segítségünket. Elindultunk Negroval egy szagnyomon, majd egyszer csak hallottuk a rádióban, hogy „itt futnak, itt futnak”. Vagyis a kutya segítségével ugrasztottuk ki az elkövetőket a rejtekhelyükről.

Kutich József címzetes rendőr főtörzszászlós már 1993 óta a Mezőtúri Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának kutyavezetője és megbízott technikus. Három négylábúval dolgozik együtt. A nyolcéves kábítószer-kereső Csipesszel, a szintén nyolcéves nyomkövető Reikóval, és a négyéves nyomkövető Bokával.

Tavaly augusztusban Boka egészen a gyanúsítottak szobájáig vezette a nyomozókat Szolnokon. A két férfi ugyanis egy helyi szálló raktárnak használt épületéből lopott, közel egymillió forintos kárt okozva ezzel.

Reiko nevével pedig már nemegyszer találkozhattunk. 2015 nyarán egy túrkevei melléképületből szerszámokat loptak el. Reiko, bár ez volt az első esete, egyenesen az elkövető házához vezette a járőröket. Azóta akadt már nyomára betörőnek Kunmadarason, kerékpártolvajnak Mezőtúron. Két évvel ezelőtt pedig Túrkevén a nádasban talált rá arra az eltűnt nőre, aki öngyilkos akart lenni.

„Nyugdíjazásuk” után családokhoz kerülnek

Egy rendőrkutyát akkor nyugdíjaznak, ha beteg lesz vagy alkalmatlanná válik fizikálisan vagy mentálisan. Az előbbi egészségügyi problémát takar, az utóbbi pedig azt jelenti, hogy motiváltságát veszti a kutya, vagyis már nincs kedve dolgozni. Ma már kort nem határoznak meg, régen azonban ez nyolc-tíz esztendő volt.

Nyugdíjazás után három lehetőség van: vagy a kutyavezető veszi magához az ebet, vagy családot keres neki, esetleg visszakerül Dunakeszire – ahol szintén próbálnak neki új gazdát találni.

A kutyavezetők közül, akik megtehetik – körülbelül kilencven százalékuk –, magukhoz veszik egykori „kollégáikat”. Vida Miklós is ezt tervezte Művés­szel, aki 2010 óta van nála, illetve Metosszal, aki kilenc éve hű társa. Sajnos úgy alakult, hogy mégsem tudja befogadni őket, de mint mondta, olyanok, mintha a gyerekei lennének, ezért nem adja oda őket bárkinek. Szerencsére a közelmúltban találtak nekik szerető családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában