Szolnok

2019.08.27. 13:58

Háromszáz diáknak kell pótvizsgázni

A nyári szünetből már csak alig egy hét van hátra. Az utolsó napok egyeseknek számadással telnek.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/shutterstock

Augusztus második felében zajlanak ugyanis a pótvizsgák az általános és középiskolákban. Azoknak a tanulóknak, akik az előző tanév végén egy vagy több tantárgyból nem tudtak legalább elégséges osztályzatot elérni, javító vizsgát kell tenniük. A Szolnoki Tankerületi Központ felügyelete alatt álló intézményekben ez összesen háromszázkilenc diákot érint.

Közülük kétszáztizenöt gyermek általános iskolában, hetvenhét középiskolában, tizenhét pedig gyógypedagógiai intézményben tanul. Ezek a számok az előző évekhez viszonyítva nem mutatnak jelentős változást. Ám némi csökkenés mégis tapasztalható.

Az általános iskolába járók közül a bukás felsőbb évfolyamosokra jellemző. Az elégtelen osztályzatot kapók általában egy vagy két tantárgyból nem tudtak megfelelni a követelményeknek. Azok a tanulók, akik három vagy több tárgyból zártak elégtelennel, évet fognak ismételni.

A tantárgyak közül szinte generációk óta ugyanazok jelentenek nehézséget a nebulóknak. Reál vonalon a matematika, fizika és kémia vezeti a listát. A humán tárgyak közül a magyar irodalom, történelem és az idegen nyelv állnak az élen.

A pótvizsgákon tehát az említett tárgyakból kell megfelelni, a gyermekek gyakran az egész nyarat igyekeznek kihasználni a felzárkózásra. Ami nagyon is fontos, hiszen ha a pótlehetőség nem sikerül, bizony évismétlés lesz a következmény. Hiába volt csak egy vagy két tárgyból bukás.

Ilyenkor a legtöbb szülő igyekszik minden lehetséges támogatást megadni a gyermekeknek. Így a közös tanulás mellett magántanárok segítségét veszik igénybe. Az óradíjak a tantárgytól függően változnak. Ám egy óra hosszas korrepetálásért matematikából és a reál tárgyakból például ezerötszáz-kétezer forintot, idegen nyelvből kétezer ötszáz forintot kérnek el az óraadók.

A vizsgák időpontjáról az intézmények igazgatói döntenek, javarészt augusztus utolsó két hetében adnak lehetőséget a gyermeknek. A Szolnoki Tankerületi Központ egyébként a gyengébben teljesítő tanulók felzárkózását többek között új pedagógiai módszerek bevezetésével segíti.

Nagy gondot fordít az egyéni felzárkóztatásra illetve tehetséggondozásra is. Emellett év közbeni felmérésekkel ellenőrzi a tanulók fejlődését. Ebben az intézmények szakembereivel szoros együttműködést folytat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában