JÁSZBERÉNY

2017.08.12. 11:30

A határon túl élő magyar közösségekkel való kapcsolat erősítése a küldetésük – Fotókkal

Negyedik alkalommal szervezte meg a Csángó Fesztivál Alapítvány a Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórum rendezvényét.

A résztvevőket, vendégeket köszöntő Papp Imre, az esemény főszervezője kiemelte, rendezvényük, ahogy a ­Csángó Fesztivál is, hivatott erősíteni a határokon belül élő és a külhoni magyar közösségek kapcsolatát, miközben hangsúlyozzák a kultúra és a gazdaság egységének fontosságát.

A rendezvény felvezetéseként a moldvai csángó vidékről, Somoskáról érkezett Benke­ Pál és családja énekelt csángó népdalokat, a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportjai közül pedig Busai Bori és Makula Zoli, illetve a Jászság Gyermek Táncegyüttes tagjai arattak nagy sikert bemutatójukkal.

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára megnyitójában köszönetét fejezte ki a fesztivál kezdeményezőinek, hogy több mint negyedszázada tesznek az elszakított területek magyarsága értékeinek bemutatása érdekében.

Rámutatott, a magyar–magyar kapcsolatok erősítésében órisi érdeme van az olyan kezdeményezéseknek, mint amilyen a Csángó Fesztivál gondolata volt a kilencvenes évek elején.

A konferencia, a család–kultúra–gazdaság hármas egységének jegyében zajlott. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója szerint ha e három pillér stabil, akkor erős egy nemzet.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője pedig rámutatott, hogy a gazdaság fellendülésével együtt a kultúrának is fejlődnie kell.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!