Fotó: Mészáros János

Államiságunkat, országunkat, nemzetünket, a világban élő magyarságot ünnepeljük

Keddre esik augusztus huszadika. Államalapító Szent István ünnepe, Magyarország hivatalos nemzeti és állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is. Szent István király napja, az egyik legrégibb magyar ünnep, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.

Az idei augusztus 20-i ünnepünkön a megyeszékhelyen zajló programsorozat szervezője ismét a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. A fergeteges forgatagok helyszínei a hagyományokhoz hűen a Tiszai hajósok tere és a Tisza-part.

A Tiszai hajósok terén kora délelőtt 9 órától népi játszótérrel, gyermekfoglalkoztatóval, népi sportjátékokkal, majd 11 órától az Iszkiri Zenekar gyermekműsorával várják a kicsiket. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik a Belvárosi Templomban – a Vártemplom épp felújítás alatt áll –, majd azt követően, délben kenyérszentelés lesz a Szentháromság téren.

A nagyszínpadon 15 órától láthatjuk a Madaram Együttest, őket követi 16.10-kor a Petruska EgySzemélyes dalszerző-énekes koncertje, majd 16.55-kor a Szoldance Táncsoport Együttes bemutatója. Idén 17.30-kor kezdődik légiparádé a Tisza fölött.

Két nagy katonai alakulat fogja szórakoztatni a Tisza partra kilátogatókat. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pilótái egyéni dinamikus bemutatókkal készülnek. Újdonságként jelenik meg a nagyjavított Mi-24-es helikopter és egy kiképző repülőgépekből álló kötelék is.

Természetesen nem marad el az ejtőernyős blokk sem a zászlókkal és célra történő érkezéssel. Mindeközben a vízen a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vonul fel (a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárja már ma, augusztus 16-án 17.40 és 19 óra között próbálja az augusztus 20-ai katonai bemutatóját. Ebben az időszakban a légiforgalom nagymértékben megnövekedhet, valamint jelentős hanghatásokra lehet számítani. A katonai vezetés a lakosság türelmét és megértését kéri).

Este 19 órakor kerül sor a Kárpát-medence kenyerének megszentelésére. A hagyományokhoz hűen a szentelt kenyeret szétosztják a kilátogató vendégek között. Ugyanekkor a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű program keretében lesz a megyei búzagyűjtő nap és kenyér ünnep.

Megyeszékhelyünk katonaváros, így régi hagyomány, hogy a helyi alakulatok látványos bemutatókkal szórakoztatják a Tisza-partra kilátogatókat augusztus 20-án is
Fotós: Mészáros János

Az Adagio műsora 20.20-kor lesz látható, közben fáklyás felvonulás lesz a Tiszán. A tűzijátékot Szalay Ferenc polgármester köszöntője előzi meg 21 órakor. Az esti jó hangulatról a Republic együttes gondoskodik, 21.30-kor lépnek színpadra. A Tiszai hajósok terén egész nap kézművesek, kereskedők, valamint vendéglátók várják a kilátogatókat.

De mit és kit is ünneplünk augusztus 20-án? Uralkodása idején a Vajk néven született, majd a keresztségében Stephanus nevet felvevő I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot.

Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.
Mint arra a cultura.hu kulturális webmagazin is emlékeztet, I. (Nagy) Lajos uralkodásától (1342-1382) kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap. István kultusza Európa-szerte elterjedt ugyan, de a királyt az egyetemes egyház nevében csak 1686-ban nyilvánította szentté XI. Ince pápa.

A szentatya akkor elrendelte, hogy Buda várának a töröktől való visszafoglalása évfordulóján az egész katolikus világ évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart. 1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, és a Szent István-nap kimaradt az ünnepek sorából.

Mária Terézia (1740-1780) ugyanakkor ismét elrendelte a Szent István-nap megtartását, sőt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvétette. 1771-ben ő hozatta Bécsbe, majd Budára István kézfejereklyéjét, a Szent Jobbot, amelyet onnantól kezdve körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án.

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után hosszú ideig nem tarthatták meg az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, hiszen Szent István a független magyar állam szimbóluma volt. Először 1860-ban lehetett ismét megünnepelni ezt a napot, ami valóságos nemzeti tüntetéssé vált.

Az augusztus 20-i tűzijáték minden évben ezreket vonzz a szolnoki Tisza-partra. A folyó fölött húzódó látványos görögtűz idén sem marad el.
Fotó: Mészáros János

Az 1867-es kiegyezés után az ünnep visszanyerte régi fényét, 1891-ben Ferenc József az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá nyilvánította, 1895-ben pedig a belügyminiszter elrendelte a középületek fellobogózását címeres zászlóval.

A két világháború között az ünneplés kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel. 1945-ig nemzeti ünnep volt, ezután ezt eltörölték, de egyházi ünnepként még 1947-ig nyilvánosan ünnepelhették.

István ereklyéjét a Szent Koronával együtt a második világháború végén a nyilasok Nyugatra szállították. A Szent Jobbot 1945. augusztus 18-án hozták vissza Ausztriából Budapestre, és 1947-ig még szereplője volt a Szent István-napi ünnepnek (a Szent Korona csak 1978-ban került haza az Egyesült Államokból).

A kommunista rendszer az ünnep vallási és nemzeti tartalmát nem vállalta, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, inkább tartalmilag változtatott rajta.

Nemzetközi dalostalálkozótól kezdve tűzijátékokkal, utcabálokkal, képzőművészeti kiállítással igyekeztek helyettesíteni az évszázados hagyományokat, az ünnep csupán a munkás-paraszt találkozókról és a tűzijátékról szólt.

Először az új kenyér ünnepének nevezték el, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint új – szocialista – államalapítást, 1949. augusztus 20-ára időzítették. 1949 és 1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték, 1950-ben pedig az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Magyar Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

A rendszerváltozással felelevenedtek a régi tradíciók, és 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az 1990-es első szabad választások nyomán létrejött Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünnepévé.

Ezen a napon adják át a Magyar Érdemkereszt és a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, illetve a Külhoni Magyarságért-díjakat. Továbbá a 2011-ben alapított Szent István Rendet, a legmagasabb állami kitüntetést, amely a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. Először 2013-ban adományozták oda.

Augusztus 20-án tehát Szolnokon is a több mint ezeréves államiságunkat, országunkat, nemzetünket, a világban élő magyarságot ünnepeljük. Tiszteljék meg részvételükkel a városi eseményeket!

Hozzászólások

Fel van virágozva
Gábor Áron rézágyúja az anyaországba látogat
Máig sem rehabilitálták őket / 38 perce
A szovjet lágerekbe hurcolt kárpátaljai magyarokra emlékeztek a 75. évfordulón
Minden magyar számít: akik a múltban éltek, a jelenben élők és az eljövendők is – hangzott el az eseményen.
Gyász
EMLÉKEZÉS DOBOS FERENC halálának 19. évfordulójára. ,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek... ...Emlékük, mint lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben... ...Szemünkben tükrözik tekintetük még, S a boldog órák drága, tiszta üdvét Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt, És élnek ők tovább, szűz gondolatként.'' (Juhász Gyula) Édesanyád és nővéred
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy NÁDUDVARI ANTAL 83 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. november 20-án 11.30 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temetőben. A gyászoló család PRG temetkezés
EMLÉKEZÉS CSIZMADIA FERENC halálának 30. évfordulóján. Soha el nem múló szeretettel gondolunk rá. Szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH IMRE életének 81. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 19-én 11.00 órakor lesz az öcsödi Váncsai temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PINTÉR ISTVÁNNÉ (született: Hamar Ilona) életének 65. évében elhunyt Búcsúztatása 2019. november 20-án 13.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BENKUCS LÁSZLÓ életének 86. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 20-án 11.00 órakor lesz a jászapáti temető ravatalozójában. Kérjük részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük mindazokat, akik ismerték, szerették, hogy SZŐKE JÓZSEFNÉ (Született: Bíró Erzsébet) 2019. november 10-én elhunyt. Temetése 2019. november 20-án 13.00 órakor lesz a kunszentmártoni felső temetőben. Az engesztelő szentmise 11.00 órakor kezdődik a Szent Márton templomban. Keresztlánya Mária
EMLÉKEZÉS BALÁZS JÓZSEF halálának 2. évfordulójára. ,,Telnek a napok, a hetek, a hónapok, hiányzik valaki, aki örökre itt hagyott. Az élet csendesen megy tovább, de fájó emléked elkísér egy életen át." Édesanyja és szerető családja
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik IFJ NYOLCZAS NÁNDOR-t utolsó útján elkísérték, sírját a kegyelet virágaival borították és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS Fájó szívvel emlékezünk FORGÓ MIHÁLY halálának 1. évfordulójára. Már egy éve úgy mentél el, mint a madár, el sem búcsúztál. Téged elfeledni soha nem lehet, sajnos meg kellett tanulni élni nélküled. Fájó szívünk fel-fel zokog érted, amég élünk szeretni fogunk Téged. Szerető feleséged és lányaid
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY ZOLTÁN 2019. november 10-én, 54 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2019. november 21-én 11.30 órakor veszünk búcsút Szolnokon, a Kegyelet Sírkő Kft. búcsúztató termében (Kőrösi út 1-3.) A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk SZABÓ ANDRÁSNÉ (született: Makai Erzsébet) 2019. november 13-án 89 éves korában örökre megpihent. Hamvait 2019. november 22-én 11.30 órakor helyezzük örök nyugalomra a szolnoki református temetőben. A gyászoló család
EMLÉKEZÉS MARTON EVELINRE "Maroknyi fény, tengernyi bánat és mélyéges csend maradt utánad. Múlik az idő, de a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Neved a szél simítja egy táblán, az örök kék ég alatt az örök magány, de mégis bennünk élsz tovább, mert az emléked erősebb mint a halál." Szerető család
Fájdalommal tudatjuk, hogy MÜNICH JULIANNA életének 72. évében, 2019. november 4-én elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 19-én 13.00 órakor lesz a szolnoki római katolikus (Kőrösi úti) temető ravatalozójában. A gyászoló család
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy BENYUS PÁL 78 éves korában, súlyos betegség következtében elhunyt. Búcsúztatása, kérése szerint szűk családi körben a tiszaföldvári temetőben történik. A gyászoló család PRG Temetkezés
MEGEMLÉKEZÉS VARGA MÁTYÁS (1938-2019) halálának 7. évfordulóján. ,,A múltba visszanézve valami fáj. Valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Fájó szívvel emlékezik felesége, lánya Zsuzsa, fia Attila, veje János, unokái Szandra, Gábor, Szojna és akik szerették
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HEGEDŰS FERENC a Tiszaföldvári VSE volt edzője és játékosa életének 63. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. november 16-án 10.00 órakor lesz a tiszaföldvári temetőben. A gyászoló család
A gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy LADÁNYI FERENCNÉ NEMES ETELKA 2019. november 2-án, életének 83. évében, tragikus hirtelenséggel örökre itt hagyott bennünket. Hamvait 2019. november 15-én 13.00 órakor helyezzük végső nyugalomba a Tiszaföldvári Köztemetőben
,,Szívünkben maradsz, nem feledünk Téged. Hogy eddig velünk voltál, hálát adunk az égnek." Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Dédikénk IGRINYI GYULÁNÉ (született: Szabó Gizella) életének 96. évében elhunyt. Temetése 2019. november 14-én 13.00 órakor lesz a rákoczifalvai köztemetőben. A gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁSZTI MIHÁLY 2019. október 10-én, életének 80. évében örökre megpihent. Kérésének megfelelően hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
JÁSZFÉNYSZARU/GALÉRIÁVAL / 41 perce
A geodéta különleges térképeit mutatja be a kiállítás
Illés Anita
Tiszafüred / 41 perce
Válogatják a legszebb kerámiákat
Munkatársunktól
Kenderesi látogatás / 1 órája
Lázár János: Horthy igaz hazafi volt, főhajtással kell rá emlékeznünk (videó)
Ismerős arcok / 2 órája
A stadionavatón éneklő felvidéki gyerekekkel találkozott Orbán Viktor (videó)
Galériával / 3 órája
Mézes finomságokat kaptak a jászfényszarui gyerekek reggelire
Illés Anita
Rákóczifalva / 3 órája
Új lakója lett a madárparknak
Munkatársunktól