Egyre nehezebb a közfoglalkoztatás keretében alkalmazni munkavállalókat a Jászságban.

Legutóbb erről épp kedden hallhattunk Jászberényben, a sikeres mezőgazdasági közmunkaprogramról szóló tájékoztató kapcsán.

Néhány esztendővel ezelőtt még százával voltak minden településen olyan álláskeresők, akik számára kizárólag a közmunka jelenthetett csak utat a munka világába. Az önkormányzatok, a közüzemek válogathattak a jelentkezők közül még úgy is, hogy a megkereshető bér a kezdetektől csak a töredéke az úgynevezett elsődleges munkaerőpiac bérszínvonalának.

A termelő cégek teljesítménye mostanra olyan mennyiségű álláshelyet generált, és a vállalkozások olyan mértékű bért kínálnak, amelyek mellett – ha az érintett képes elvégezni az adott feladatot – már senki nem gondolkodik azon, hogy melyik munkát válassza.

Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem gond, sőt pozitív folyamatnak tartom.

Éppen ezért érkezett el az ideje, hogy – nevezzük közfoglalkoztatásnak, értékteremtő mintaprogramnak vagy bármi egyébnek – az önkormányzatok, közintézmények által szervezett, létrehozott, adott esetben a szociális helyzetet is figyelembe vevő munkahelyeken dolgozók bérét is, a már emlegetett elsődleges munkaerőpiachoz igazítva határozzák meg.

Ennek hiányában megtörténhet, hogy a települések működtetéséhez fontos feladatok ellátására nem lesz kit alkalmazni…

Hozzászólások