Hallgassa élőben!
2018. 07. 03. 14:45 | [email protected]
Várólista, hálapénz, kórházi fertőzés, szakemberhiány. Talán ezek a legtöbbet használt szavak manapság a híradásokban a magyar egészségügy helyzetével kapcsolatban. És mindeközben sokan elfeledik a felelősségvállalást, a szaktudást, a kitartást, a tisztességet, az emberséges hozzáállást. Pedig előbbiek ugyanúgy a mindennapok részei a rendelőkben és a kórházakban, mint a negatív tapasztalatok, csak ezeket valahogy nehezebben vesszük észre.

Mint ahogy nehezen vesszük észre az ápolók, orvosok, egészségügyi szakdolgozók napi küzdelmeit. Pedig van belőle elég! Csak hogy a legáltalánosabbat említsem: arra tették fel az életüket, arra esküdtek, hogy másokon segítsenek, miközben a rajtuk kívülálló körülmények időnként ezt lehetetlenné teszik (felelősségvállalás). Kis magyar munkaskizofrénia.

A magyar orvos- és ápolóképzés még mindig kiváló (szaktudás). Sajnos bizonyíték erre számtalan nyugat-európai kórház, ahol ezerszám dolgoznak magyar doktorok és ápolók az itthonihoz képest tízszeres fizetésért.

A legfőbb bizonyíték azonban az, hogy az itthonmaradtak, ennyien is, így is helytállnak (kitartás). Biztosan nem a hálapénz miatt. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az orvosi szakmák többségében évek telnek el úgy, hogy nem kerül elő a boríték. Arról nem beszélve, hogy egyre többen vannak a gyógyítók között, akik elvből el sem fogadják (tisztesség).

A gyógyítás és az ápolás különösen emberséges hozzáállást kívánó szakterületek (emberség). A szaktudás itt kevés. Csak olyanok tudják kiválóan végezni sokáig ezt a munkát, akik a beteg ember lelkével is tudnak mit kezdeni.

Köszönet a magyar egészségügyben dolgozóknak a felelősségvállalásért, a magas szintű szakmai tudásért, a kitartásért, a tisztességes és emberséges hozzáállásért. Nem csak Semmelweis Ignác születésnapja miatt, nem csak a magyar egészségügy napja miatt! Miattunk!

Ez a jegyzet itt véget is érhetne. De nem lehet, hogy ennél a témánál ne emlékezzünk meg külön arról a szolnoki mentősről, aki elhunyt néhány napja szolgálatteljesítés közben, a 4-es úton. Társai a kórházban most is az életükért küzdenek. Korábban értünk küzdöttek. (Tisztelet.)

Hozzászólások