Vásárlóként egyelőre semmi okát nem látjuk gondnak, még olyan fajták is bőséggel csábítanak vásárlásra, melyekből korábbi években volt, hogy alig-alig akadt – például a sárga bélű görögdinnye.
A legtöbb vevő persze az olcsóbbat keresi, naná. Itt is igaz lehet azonban a mondás: olcsó húsnak híg a leve.
Vagy épphogy nincs is leve az egyes üzletekben feltűnően olcsón kínált, félérett dinnyének, mint azt többen is panaszolták idén is, holott most igazán édes a hazai termés. Még ha nem is firtatjuk, valóban hazai-e az a bizonyos olcsó hazai, azon azonban nem árt elgondolkodni, mielőtt rávetjük magunkat a „prédára”, vajon mi lehet az oka az irreálisan alacsony áraknak.
Jól járunk-e egy olcsóbbnál is olcsóbban megvásárolttal?
Az biztos: a dinnyetermelők nem járnak jól. És hosszabb távon a vevők sem.
Mert, ha a gazdák úgy döntenek, inkább feledik a dinnyét, hisz nincs rajta nyereség, végül odáig juthatunk, hogy alig akad majd a piacokon magyar termés, és ha valamiből hiány van, az köztudottan hozza maga után a jelentős áremelkedést…
Persze szó sincs arról, hogy a felsrófolt dinnyeárak mellett kampányolnék! De szeretnék még tíz vagy húsz év múlva is finom, édes – és hazai! – görögdinnyét enni.