Hallgassa élőben!
2018. 07. 13. 14:45 | [email protected]
Dúskálhatunk az idén a dinnyekínálatban, van bőven minden fajtájából. Még az ízét is dicsérhetjük, pedig a hűsre sikeredett tavaszi napok kapcsán több termelő is aggodalmának adott hangot.

Vásárlóként egyelőre semmi okát nem látjuk gondnak, még olyan fajták is bőséggel csábítanak vásárlásra, melyekből korábbi években volt, hogy alig-alig akadt – például a sárga bélű görögdinnye.

A legtöbb vevő persze az olcsóbbat keresi, naná. Itt is igaz lehet azonban a mondás: olcsó húsnak híg a leve.

Vagy épphogy nincs is leve az egyes üzletekben feltűnően olcsón kínált, félérett dinnyének, mint azt többen is panaszolták idén is, holott most igazán édes a hazai termés. Még ha nem is firtatjuk, valóban hazai-e az a bizonyos olcsó hazai, azon azonban nem árt elgondolkodni, mielőtt rávetjük magunkat a „prédára”, vajon mi lehet az oka az irreálisan alacsony áraknak.

Jól járunk-e egy olcsóbbnál is olcsóbban megvásárolttal?

Az biztos: a dinnyetermelők nem járnak jól. És hosszabb távon a vevők sem.

Mert, ha a gazdák úgy döntenek, inkább feledik a dinnyét, hisz nincs rajta nyereség, végül odáig juthatunk, hogy alig akad majd a piacokon magyar termés, és ha valamiből hiány van, az köztudottan hozza maga után a jelentős áremelkedést…

Persze szó sincs arról, hogy a felsrófolt dinnyeárak mellett kampányolnék! De szeretnék még tíz vagy húsz év múlva is finom, édes – és hazai! – görögdinnyét enni.

Hozzászólások