20°
25°
13°
Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász! – a pályaválasztás kapcsán is eszünkbe juthat ez a József Attila-idézet.

Néha bizony már az óvodásoknak is „komoly” elképzeléseik vannak jövőbeni terveikről, ennek ellenére a legtöbbször még a tizenévesektől sem elvárható, hogy magabiztosan képet alkossanak az általuk választott hivatásról, szakmáról és úgy általában a munka világáról.

Pedig az érdeklődési körnek megfelelő irány, iskola kiválasztása egész életük alapját adja. Arról nem is szólva, hogy a középiskola idején szövődnek az első szerelmek, kialakulnak életre szóló barátságok, és természetesen ebben az időszakban kezdik építeni a jövőjüket. Nem mindegy tehát, milyen intézményt választanak.

Mindebben segíthet nekik az idén is megszervezett Szakmák éjszakája, melynek jelmondata: „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”. Idén is testközelből ismerkedhettek a diákok – sőt, akár a felnőttek is – a különböző szakmákkal.

Betekinthettek például a gépészek, szakácsok, dekoratőrök, informatikusok világába is, ízelítőt kaphattak a robotika, sőt még a virtuális hegesztés mikéntjéből is. Mennyivel jobb lehetőség ez, mint csupán szórólapokból tájékozódni! Ráadásul az érdeklődők lehetséges életutakat is láthattak, ennek segítségével pedig könnyen elképzelhették saját jövőjüket is.

Ami pedig talán még fontosabb: üdvözlendő, hogy az oktatási intézmények különleges és színes programokkal próbálják felhívni a figyelmet az esetleges hiányszakmákra. Hiszen köztudott, igazán jó szakemberekből kevés van az országban.

Egy-egy ilyen, a szakmákat mindenkihez közelebb hozó rendezvény pedig rengeteget tehet azért, hogy öt-hat, esetleg tíz év múlva képzett, lelkes és ügyes fiatal szakemberek dolgozhassanak a Jászkunságban is maguk és mások jelenéért és jövőjéért.

Hozzászólások